Szeptember végén kikerül a Zwack a BUX indexből

Szeptember végén kikerül a Zwack a BUX indexből

Néhány héten belül a célárfolyam csökkenéséhez is vezethet a Zwack szeptember végi kikerülése a BUX indexből. A részvényesek viszont hűségesek a szeszesital-gyártóhoz.

A szükséges öt feltételből már második alkalommal nem felelt meg háromnak a Zwack, ezért a részvényei szeptember 24-én kikerülnek a BUX-indexkosárból.

A Zwack a saját tőke arányát, az ügyletkötések darabszámát és a forgalom árfolyamértékét meghatározó kritériumnak nem felelt meg. A Zwack saját tőkéje nem érte el a tőzsdére bevezetett részvénysorozatok teljes saját tőkéjének legalább fél százalékát. Az ügyletkötések utolsó féléves száma nem érte el az ötezer darabot, vagy nem volt benne az első húszban az ügyletkötési ranglistán. Az utolsó hat hónap forgalma pedig nem érte el az 5 milliárd forintot, vagy nem volt benne a tizenöt legforgalmasabb részvényben. A Budapesti Értéktőzsde legfontosabb mutatójában így tizenöt papír marad, mert új nem kerül be.

Az eleve alacsony likviditás miatt a modellünkben 3 százalékos kisvállalati diszkonttal számoltunk a Zwacknál. Ezt az értéket a kikerülés utáni hetekben várhatóan felül kell vizsgálnunk, ha láthatólag tovább csökken a papír forgalma

– nyilatkozta a Világgazdaságnak Rátkai Orsolya, az OTP Bank Elemzési Központjának elemzője.

A BUX indexben eleve alacsony, 0,33 százalékos súlya volt a Zwacknak. Az intézményi befektetők közül azok az alapok, ETF-ek tarthatnak belőle, amelyeknek teljes egészében le kell képezniük a legfontosabb hazai börzeindexet. „Elképzelhető, hogy több alapkezelő eleve nem is tart egy-egy mutató alacsony forgalmú, illetve alacsony súlyú papírjaiból, ez saját szabályzatuk függvénye. A Zwacknál is az a valószínűbb, hogy emiatt csak viszonylag kevesen vettek belőle, ugyanakkor az idei második negyedévben a hazai intézményi befektetők részaránya 7 százalékra ugrott a korábbi 2 százalék körüli szintről.

Hírdetés

A lakossági ügyfelek részaránya azonban csökkent az előző negyedévben. Az eladások nagy része vélhetőleg a bejelentés utáni napokban megtörténik”

– tette hozzá az elemző. Ezzel függ össze, hogy csütörtökön 0,9 százalékkal 16 750 forintra csökkent az árfolyam azt követően, hogy a Budapesti Értéktőzsde a szerdai piaczárás után közzétette az index összetételének változásával kapcsolatos információkat. Csütörtökön napközben 4,1 százalékos mínuszban 16 200 forinton is kötöttek üzletet. Pénteken stagnált a kurzus.

Az elemző szerint a kisbefektetők zöme annak ellenére magas hozamú befektetésként tekint a Zwack-papírokra, hogy részvényként magasabb kockázatú eszközről van szó. „Sokan csupán az osztalék miatt tartják a részvényt. Ebben valószínűleg az indexből való kikerülés sem jelent majd lényegi változást, hisz a népegészségügyi termékadó emelése, illetve a mentességek megszűnésének híre sem remegtette meg a Zwackra jellemzően hosszú távú befektetésként tekintő hazai kisbefektetők kezét” – fűzte hozzá Rátkai Orsolya.

Az OTP arra számít, hogy 3 százalékról 3,5-4 százalék körülire emelkedhet a kisvállalati diszkont a számítási modelljükben. Ez 2-3 százalékkal alacsonyabb célárfolyamot is jelenthet a többi feltétel változatlansága esetén, de a felülvizsgálatra csak hetekkel az új BUX-súlyok életbelépése után lehet számítani. Az OTP mostani célárfolyama 17 046 forint a Zwackra, az ajánlás tartás. Mindezt a pénteki elemzésben is megerősítették, kiemelve, hogy várakozó állásponton vannak.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »