Szeptember 25-én szavaz újra az alkotmánybíró-jelöltekről a szlovák parlament

Szeptember 25-én, szerdán 17 órakor szavaz újra a parlament az alkotmánybíró-jelöltekről – jelentette be csütörtökön Andrej Danko házelnök.

A még hiányzó jelöltek megválasztására szólította fel a parlamentet Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke. Szerdán (szeptember 18.), a parlament ülésén kijelentette, működőképessé kell tenni a testületet.

A képviselők 16 jelölt közül választhatnak. Ez lesz az ötödik szavazás. Mindeddig nem sikerült kellő számú jelöltet választani, négy még mindig hiányzik.

Hírdetés

Februárban kilenc bírói hely üresedett meg az Alkotmánybíróságon, a parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, s közülük az államfőnek kilenc bírót kellett volna kineveznie. A parlament viszont eddig mindössze 14 jelöltet választott meg.

Andrej Kiska korábbi köztársasági elnök kinevezett már néhány bírót, a szükséges 13 helyett jelenleg heten dolgoznak az Alkotmánybíróságon. Zuzana Čaputová köztársasági elnök kijelentette, csak akkor nevezi ki az alkotmánybírókat, ha az összes hiányzó jelöltet megválasztja a parlament.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »