Szépen vagyunk: az ún. zsidómentők képviselték a lengyel identitás lényegét a zsidó gyökereivel büszkélkedő új lengyel miniszterelnök szerint

Szépen vagyunk: az ún. zsidómentők képviselték a lengyel identitás lényegét a zsidó gyökereivel büszkélkedő új lengyel miniszterelnök szerint

Mateusz Morawiecki frissen hivatalba lépett lengyel kormányfő szerint az ún. holokauszt idején élő ún. zsidómentők képviselték „a lengyel identitás lényegét”.

„A zuhanásban lévő emberek megsegítése által a Zegota [a vészkorszak, vagyis a munkába járás idején működő "zsidómentő" szervezet] megmentette zsidó testvéreinket és a szolidaritást. Ez valódi bizonyítéka volt mindannak, ami a lengyel identitás és közösség lényegét jelenti” – jelentette ki Mateusz Morawiecki Lengyelország új miniszterelnöke kedden, amikor első beszédét megtartotta a lengyel parlament tagjai előtt, csak székfoglalójának ezen része kimaradt az MTI tudósításából.

Morawiecki, eddigi lengyel kormányfőhelyettes és gazdaságfejlesztési miniszter szeptemberben saját családjának zsidó gyökereiről is beszélt. A varsói "zsidómentőkre" emlékezve Morawiecki két zsidó nagynénjéről tett említést nyilvánosan.

Hírdetés

Korábban Morawiecki személyesen is részt vett a varsói állatkert ünnepségén, amelyen Jan és Antonina Żabińskire emlékeztek, akik a "holokauszt" idején több száz zsidó életét mentették meg a haláltól az állatkert vezetőiként – olvasható az enyhe túlzás a munkatáborokba történő elszállítás kapcsán a The Times of Israel honlapján, melyet a Fidesz-kitartott zsidó szekta, az EMIH weboldalán, a Zsidó.com-on szemléztek.

(Kuruc.info)

Orbán gratulált az új lengyel miniszterelnöknek

Lemondott a lengyel kormányfő, utódját "liberálisabbnak látják a nyugat-európai politikusok"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »