Szépen hozott a nyaralás a biztosítóknak

Szépen hozott a nyaralás a biztosítóknak

Rekordbevételt hozott a biztosítóknak az idei nyári szezon. Mivel az év első felében több mint negyedével bővült az üzletági díjbevétel, kiváló év előtt állnak a társaságok.

A várakozásokat meghaladóan erősnek értékelték a nyári főszezon forgalmát a hazai utasbiztosítással foglalkozó társaságok. Lengyel Márk, az Európai Utazási Biztosító (EUB) vezérigazgatója szerint a kimagasló idegenforgalmi szezon húzta magával az utaztatási piacot, a rekordelőszezon után a nyári szezonban is folytatódott a soha nem látott növekedés. Így újabb csúcsszezonra számítanak: masszív két számjegyű növekedéssel az EUB nyári díjbevétele megközelítheti a 1,5 milliárd forintot. A Groupama Biztosítónál a szerződésszámnál a tavalyi hasonló időszakhoz képest 30 százalékos, díjbevételben 20-30 százalékos növekedést tapasztaltak.

Bodor Máté, az Aegon utasbiztosítási üzletágának vezetője arra emlékeztetett, hogy az utazásokhoz hasonlóan a nyáron fogy a legtöbb utasbiztosítás is. Vereczki András, az Uniqa lakosságbiztosítási és kárrendezési vezetője szerint a nyári szezonban körülbelül 2,5-szer annyi szerződés születik, mint az év más szakaszaiban – így az itteni teljesítmény kihat az egész éves adatokra is. Mindez annak fényében ígér sokat, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint 2018 is jól indult: az első fél év végére a biztosítási piac utasbiztosítási díjbevétele 26,7 százalékkal 5,63 milliárd forintra nőtt.

Hírdetés

Az Aegon szakembere szerint az utasbiztosítási piac legalább 15 százalékkal bővült a nyáron a tavalyihoz képest, de az Aegonnál ezt is sikerült túlszárnyalni. Az Uniqa szakembere szerint a hosszú hétvégéken is látványosan megnő mostanában a külföldi utazási kedv, ezekben az időszakokban is érzékelhetően többen kötnek utasbiztosítást. Az Allianznál úgy látják: a kedvező időjárás és a hosszú hétvégék miatt idén hosszabb volt a nyaralási szezon: míg 2017-ben csak június első hetében, addig idén már május beköszöntével megugrott az utasbiztosítás-kötések száma.

A várakozásokat meghaladó, két számjegyű bővülésről adott számot a Mapfre is: a társaság szerint az értékesítésben az online alkuszok térnyerése évek óta töretlen. Az Allianz tájékoztatása szerint idén látványos volt a növekedés az online digitális csatornákon, az itt történt kötések száma közel 60 százalékkal nőtt. Visszafogottabb értékesítésről egyedül Szabó Tamás, az Union Biztosító utasbiztosítási üzletágának vezetője számolt be. Ám itt érthető az óvatosság: a nyári utazási szezon előtt történt az Union, az Erste és a Vienna Life Biztosítók integrációja, melynek során a korábban nagyon sikeres Vienna Life utasbiztosítások Union márkanév alatt maradtak meg a piacon, a korábban utasbiztosítást nagy volumenben értékesítő elődbiztosító neve azonban egyik napról a másikra eltűnt az ügyfelek látóteréből. Mégis sikerült az Unionnak augusztus végére 5-6 százalékos növekedést elérnie.

A biztosítók bevételét növelte, hogy az ügyfelek egyre nagyobb része tudatosabb, magas fedezetet és szolgáltatásokat tartalmazó terméket választ – ennek tudható be, hogy a dinamikus díjbevétel-bővülés a szerződésállomány visszaesése mellett zajlott.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »