Szeparált női vasúti kocsik lesznek Németországban

Lipcse és Chemnitz között – egyelőre próbaképpen – járnak majd olyan vasúti kocsik, ahova nők és gyerekek szállhatnak fel, ezzel 1977 óta először újra lesznek szeparált kocsik.

A Nymag.com alapján először a Hvg.hu által lehozott hír szerint egy magánkézben lévő német vasúttársaság hozta meg a döntést, megemlítve, hogy Nyugat-Európában évtizedek óta nem volt már erre példa.

Ugyanakkor az érintett társaság – Mitteldeutsche Regiobahn – tagadta, hogy döntésüknek köze lenne a kölni zaklatásokhoz, csupán „biztonságosabb” és „kellemesebb” környezetet szeretnének biztosítani az utazni vágyó hölgyek és gyerekek számára azáltal, hogy férfiak nem léphetnek be a vagonokba. Ha ők mondják, akkor biztosan így van.

A világban számos példája van a szeparált közlekedési módoknak, így a Közel-Keleten, vagy épp Japánban – bár eltérő okokból – találkozni ilyen kocsikkal.

Természetesen német feminista szervezetek már élesen bírálták az intézkedést, ami szerintük azáltal korlátozza a nők jogait, hogy nem választhatnak maguknak bárhol ülőhelyet.

A szeparált kocsik közvetlenül a mozdony után fognak következni és csak nők és gyerekek utazhatnak rajta. A kezdeményezés egyelőre csak kísérleti jellegű, de ha „beválik”, lehetséges, hogy a szeparációt más vonalakra is kiterjesztik.

Sajnos az nem jutott eszébe egyelőre senkinek, hogy akár az állami erőszakszervezetek hathatós segítségét is igénybe lehetne venni az utazás „biztonságosabbá és kellemesebbé” tevése érdekében, így egy újabb értelmetlen, de legalább kellően anakronisztikus intézkedéssel dughatják a homokba a fejüket a németek.

Bazsó Bálint Márton
alfahir.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »