Szép pénzt termel a marihuána Kaliforniának

Szép pénzt termel a marihuána Kaliforniának

A marihuána kikapcsolódási célú használatát január 1-jétől engedélyezik az amerikai államban, az ebből származó adóbevétel becslések szerint elérheti az 1 milliárd dollárt.

Először jelenik meg a kaliforniai költségvetés bevételi oldalán a marihuána forgalmazására kivetett adó. A marihuána kikapcsolódási célú használatát január 1-jétől engedélyezik az amerikai államban, és a belőle származó állami és helyi adóbevétel becslések szerint elérheti az 1 milliárd dollárt a július 1-jén kezdődő költségvetési évben.

Hírdetés

A legnagyobb tételt azonban nem ez jelenti a világ hatodik legnagyobb gazdasága számára. A költségvetésben 27 milliárd dolláros lyuk tátongott, amikor az egy év múlva távozó Jerry Brown megkezdte harmadik kormányzói ciklusát, a szerdán beterjesztett új büdzsé pedig idénre 7,5 milliárd dolláros többlettel kalkulál, ami a következő költségvetési év végére, 2019 közepére elérheti a 19,3 milliárd dollárt. A demokrata kormányzó a jelentős tartalék ellenére óvatos az ígéretekkel, mert több bizonytalansággal is számolnia kell. Mivel a decemberben elfogadott adótörvények a következő tíz évben 1,4 ezermilliárd dolláros hiányt okoznak majd az Egyesült Államok költségvetésében, várható, hogy a kongresszus megnyirbálja a szövetségi jóléti és egészségbiztosítási kiadásokat, ami nagy érvágás lehet Kalifornia számára – figyelmeztetett a Sacramento Bee.

– magyarázta a lapnak Chris Hoene, a California Budget and Policy Center nevű civil szervezet ügyvezető igazgatója a kormányzó óvatosságát. Kalifornia évente 60 milliárd dollárt kap a szövetségi költségvetésből a legszegényebbek egészségügyi ellátására, kaliforniai lakosok 70 milliárdot a Medicare-en és 3 milliárdot a gyermekek számára létrehozott egészségbiztosítási programon keresztül, amelyet egyelőre nem újított meg a washingtoni kongresszus.

A kaliforniai törvényhozás elemzőirodája szerint az állam 7 milliárd dollárt szabadon elkölthet a költségvetési többletből, a fennmaradó 12 milliárdot azonban tartalékba kell helyeznie. A képviselők és szenátorok egy része azt szeretné elérni, hogy a többlet egy részét fordítsák a 146,4 milliárd dolláros állami adósság csökkentésére, ami magasabb, mint a 135 milliárd dolláros jövő évi költségvetés. Jelentős összegeket vihetnek el a természeti csapások is, amelyek folyamatosan sújtják az államot: a bozóttüzek után a héten áradások és földcsuszamlások követeltek áldozatokat.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »