Szép lett a játszótér, csak a gyerekekre veszélyes

40 millióból – közbeszerzés mellőzésével – rakták össze a budai Várban a Mátyás király játszóparkot. Betonszegély, villanyvezeték és gyulladást okozó szálkák az attrakciók között.

A 444.hu által megénekelt hajmeresztő történetből a legkevésbé bicskanyitogató mozzanat, hogy fű, azaz mulcs alatt, nyílt közbeszerzés mellőzésével, hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljáráson sikerült nyertest találni.

A Mátyás király játszóteret egy újságírói kérdés hívta életre, legalábbis a polgármester, Nagy Gábor Tamás elmondása szerint. Az átadón készült felvételeken csupa boldog szülő és gyermek látható, azonban ez hamar megváltozott. Az átadó után „technikai okok” miatt néhány napra be is zárták a létesítményt.

Ezt követően futószalagon jöttek a problémák, de a szülők sirámai nem hatották meg az önkormányzatot, ezért saját pénzen szakértőt fogadtak – derül ki az írásból. A szakértők megállapították, hogy a hét új játékból hat veszélyes, 32 pontba szedték a problémákat:

Rengeteg helyen beszorulhat a gyerekek feje, nyaka, keze, lába A mellvéd túl alacsony, le lehet esni Több helyen éles, szálkás elemek, csavarok, drótvégek állnak ki Betonszegély az esési térben A villanyvezetékek nincsenek megfelelően burkolva

Szálka a gyerekekben

A mulcs fenyőkéreg, amit előszeretettel alkalmaznak parkokban borítóanyagként, amely tele volt szálkákkal. A cikk idézi az ELTE biológia tanszékének megállapításait: A játszótér használata közben a gyermekek bőrébe a mulcsból származó apró „tüskék szúródnak” állandóan, ezeket a fájdalmat és gyulladást és komoly irritációt okozó „tüskéket” leginkább csak csipeszekkel lehet eltávolítani. (…) elképesztő mennyiségben fordulnak elő.

A játszóteret bezárták, egyes pletykák szerint azért, mert egy kisgyerek leesett és úgy megütötte magát, hogy a mentők vitték el.

A portál megkereste több kérdéssel is az önkormányzatot, ahol azt a választ kapták, hogy később tudnak csak választ adni, mert hát, ugye, nyaralnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »