Szép lassan megfulladunk: a városlakók 80 százaléka veszélyben él

Szép lassan megfulladunk: a városlakók 80 százaléka veszélyben él

MTI nyomán

A városlakók több mint 80 százaléka egészségre veszélyes szintű légszennyezettségben él, a szegény és közepesen fejlett országokban a százezer lakosnál nagyobb városok 98 százalékában nagyon magas a légszennyezettség, amely évente több mint hárommillió ember halálát okozza világszerte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb adatai szerint.

Az ENSZ szakosított szervezetének légszennyezettségi adatbázisa alapján összeállított jelentés 67 országban 795 város levegőjének minőségét vizsgálta 2008 és 2013 között.

A légszennyezés, amely a legnagyobb környezeti kockázatot jelenti az egészségre, az elmúlt öt évben nyolc százalékkal nőtt a leggyorsabban fejlődő városokban annak ellenére, hogy néhány térségben javulás tapasztalható – olvasható a jelentésről a szervezet honlapján csütörtökön kiadott közleményben.

A levegő minőségének romlása növeli a stroke, a szívbetegségek, a tüdőrák és a légzőszervi betegségek kockázatát – hívta fel a figyelmet a WHO.

Az Egészségügyi Világszervezet a szálló por szintjét a köbméterenkénti 25 mikrogramm felett tartja veszélyesnek.

Magyarországon is komoly gond

Az év elején civilszervezetek tüntettek az Országháznál, hogy a magyar társadalom figyelmét felhívják arra, ne tegyünk rá még egy lapáttal. Ugyanis a levegőbe jutott veszélyes anyagok olyan krónikus betegségek okozói, mint az asztma, és a tüdőgyulladás, azonban most már azzal is tisztában vagyunk, hogyha a szálló por a véráramba jut, akkor a szív- és érrendszeri betegségeken túl, szellemi leépülést, demenciát is kiválthat. Valóban belefuladunk a városainkba.

Ez alapján a legmagasabb szintű a légszennyezettség Indiában, a dél-ázsiai országban található 16 a világ 30 legszennyezettebb városa közül.

Kínában, ahol 2011 óta sikerült javulást elérni, már csak öt város van a világ 30 legszennyezettebb települése között. Kilenc másik ország, köztük Nigéria, Pakisztán és Irán egy-egy városa szerepel még a 30-as listán.

A világ legszennyezettebb városa a nigériai Onitsha kikötője, ahol a szálló por szintje 30-szor magasabb, mint a WHO által javasolt köbméterenkénti 20 mikrogramm. Utána következik a pakisztáni Pesavár, a iráni Zabol, a pakisztáni Ravalpindi, a nigériai Kaduna és Aba.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »