Szenzációs régészeti leletet fedeztek fel Jákon

Szenzációs régészeti leletet fedeztek fel Jákon

Valószínűleg megtalálták az alapító Jáki Nagy Márton sírját és földi maradványait a Szent György-templomban – jelentették be Jákon, a műemléki templomban tartott sajtótájékoztatón február 5-én.

Az épületben hosszabb ideje tartó régészeti munka egyik legnagyobb felfedezése az elmúlt időszakban, hogy a déli toronyban, a valószínűleg az alapítót is ábrázoló falfreskók alatt, megtalálhatták Jáki Nagy Márton sírját és csontjait – mondta Papp Ildikó régész a sajtótájékoztatón. Egy súlyos kőlapokkal fedett sírhelyet tártak fel a régészek, amely belül vakolt, koponyafülkés, láb felé többszörösen szűkülő téglasír, amelyben egy férfi csontjait találták. A szakemberek a leletek értékelése alapján jelenleg úgy gondolják, hogy a templom alapítójának a maradványai kerültek elő.

Ráadásul a további feltárás során e sír alól egy újabb került elő, amelyben ezúttal egy női csontvázat találtak, arany ékszerekkel. Szakemberek feltételezése szerint a Ják nemzetség tagja lehetett az itt eltemetett nő.

2021-ben folytatódik a templom restaurálása, megindul a Szent Jakab-kápolna helyreállítása. A látogatóközpont terveinek a véglegesítése után megkezdődik a templomdomb nyugati részének a megújulása is – mondta Sarkadi Márton, a projekt szakmai koordinátora. A tavalyi munkálatok folytatásaként többek között téglaburkolat kerül a templomdombot északnyugat felől övező támfal vasbeton szerkezetére; mellvédjében urnatemető létesül. Sor kerül az úgynevezett Folnay-kapu téglafalainak újravakolására és a kapuépítmény bádogfedésének megújítására. Folytatódik a templombelső régészeti feltárása, és a szakemberek befejezik az északi mellékapszis falainak és kupolájának konzerválását, retusálását is – tájékoztatott Sarkadi Márton.

Hírdetés

A templom őrzi őseink hitét, akik itt imádkoztak a bajban, vagy idejöttek hálát adni – fogalmazott Székely János megyéspüspök. A felújítás, a kialakítandó látogatóközpont célja, hogy azt a hitet, mentalitást, ami emögött az épület mögött ott van, megmutassa az ideérkezőknek. Azt a hitet és mentalitást, ami 7-800 évvel ezelőtt az őseink szívében ott volt; ami Európát felépítette, és amelynek szétporladása miatt Európa is szétesőben volt. Ezt a szellemi kincset szeretnénk megmutatni: hogyan imádkoztak, mi lehetett a szívükben, mit gondoltak világról akkor az emberek. Így mindazok, akik ide ellátogatnak, meríthetnek a hely szentségéből, titkából – mondta Székely János.

Az írás teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »