Szentmisével emlékeztek meg Kucsera Ferenc vértanúról Rómában

Szentmisével emlékeztek meg Kucsera Ferenc vértanúról Rómában

Kucsera Ferenc szentendrei mártír káplán halálának századik évfordulója alkalmából szeptember 10-én szentmisét mutattak be a római Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában, a Szentendrei Városi Önkormányzat szervezésében.

Kucsera Ferencet az 1919-es Tanácsköztársaság idején, június 25-én ölték meg a kommunista vörösőrség terrorlegényei, mert nem volt hajlandó kiadni a vörösveszély miatt a templom harangját félreverő sokgyermekes családapa nevét.

A szeptember 10-én tartott megemlékezésen a kedd reggeli római magyar szentmisék házigazdája, Németh László Imre olaszországi magyar főlelkész köszöntötte a zarándokokat, akik Sólyomné Gyürk Dorottya, a Szentendrei Városi Önkormányzat kulturális alpolgármestere vezetésével érkeztek Rómába. A csoportnak Bécser Róbert OFM, a szentendrei ferences gimnázium igazgatója mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában.

Homíliájában Bécser Róbert a vértanúságig hűséges és kitartó szeretet jelentőségéről beszélt. Hogy mi a szeretet, abban Jézus példája segít, mert ő teszi a jót, segít és gyógyít, mert erő van benne. Isten egyik legnagyobb gyengesége, hogy nem tud nem segíteni és nem tud nem szeretni bennünket – fejtette ki a szónok.

Hírdetés

Kucsera Ferenc egyik tanúságtevője írja visszaemlékezésében, hogy vallatásakor Ferenc atya lehajtotta a fejét, elsápadt, de erő érződött körülötte, mintha túllátott volna a gyilkosain; talán egy egészen más világ képviselője volt. Akinek az az elve, hogy Isten szándéka szerint éljen, akkor az megvalósul benne, még a legváltozóbb körülmények közepette is, mint a vértanú Morus Tamás életében – mondta Bécser Róbert.

Kucsera Ferenc boldoggá avatásáért imádkozunk – hangzott el a prédikációban. – Ő nem készült arra, hogy mártír legyen, de ugyanazt mondta, amikor dicséret járt érte, s ugyanazt mondta a fiataloknak később, más körülmények között, ugyanazt írta az újságoknak akkor is, amikor már kezdett veszélyessé válni. Ugyanazon szeretet jegyében cselekedett, illetve hallgatott, amikor hallgatni kellett – mert voltak elvei. Bátran beszélt, amikor beszélni kellett, és hallgatott, amikor hallgatnia kellett, mert voltak elvei. A krisztusi embernek krisztusi elvei vannak, és ezen elvek szerint él; pontosan a mai elvtelen irányzat ellenében. Azzal a veszéllyel is számolva, hogy emiatt esetleg mártír lesz. Pontosan úgy, mint ahogy ez Kucsera Ferenc életében történt – fogalmazott a római emlékmisén a ferences szerzetes.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »