Szentmise a néhai tanyavilágban

Szentmise a néhai tanyavilágban

Búcsú volt ma Deonicán. Ebből az alkalomból ünnepi szentmisét tartottak a deonicai keresztnél, amely Muzslya határában, a településtől mintegy 13 kilométerre található.

A múlt században, az 50-es évek közepéig még létezett a tanyavilág, ahol sokan éltek, szinte utcákat alakítottak ki a házakból, iskola is működött ott, templomuk is volt, viszont az emberek a rossz minőségű földek miatt mind nehezebben tudták biztosítani családjuknak a megélhetést, így lassan a lakosság beköltözött a faluba, városba. Rájuk, az ősökre emlékeznek minden évben, Kisboldogasszony ünnepéhez közelebb eső vasárnapon a zarándokok, akik ott éltek egykor emlékeznek, mások pedig az egykori tanyasi emberek előtt tisztelegve hallgatták meg a mai szentmisét, amelyet Varga Zoltán SDB atya celebrált.

Még ma is vannak a hívők között olyan emberek, akik gyermekkorukat a Deonicán, a tanyavilágban töltötték, akik a szép emlékeket idézték, Gabona Katalin szüleivel hét éves koráig élt ott, és azt hiányolja, hogy manapság már el vannak hanyagolva a földek, régen pedig minden földterület meg volt művelve. Arra is emlékszik, hogy a tanyájuk mellett veteményeskertet is műveltek, sok háziállatot neveltek. Az emberek főleg télidőben sok időt töltöttek együtt, nótáztak, kártyáztak, vagy csak egyszerűen beszélgettek.

Manapság gombamódra újra megsokasodtak a modernebb tanyák, a hétvégi házak, Borsos Irén tanyája is a deonicai kereszt közelében épült. Minden évben rendbehozzák a kereszt környékét, lekaszálják a füvet, ám a kereszt körüli védőoszlopokat nemrégen kimozgatták.

A deonicai keresztet egyébként 1937-ben emeltették, amelyet mintegy tíz éve újítottak fel.

Kónya-Kovács Otília


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »