Szentgotthárd nem kér a migránsokból

Személyeskedésektől sem mentes politikai csatározásba torkollott a szentgotthárdi és körmendi, átmenetinek mondott befogadóállomások ötlete, illetve kiépítése. Mint ismert, a helyiek megkérdezése nélkül a kormány e két településen jelölte ki a két új menekülttábor helyszínét, részben a megszűnő, ország déli részén található intézmények pótlására.

Ahogyan várható volt, a két településen ismét magasra csaptak az indulatok: a Jobbik polgári engedetlenségi akciót hirdetett, és bár a helyi fideszes képviselők a folyosókon helyeselve hümmögnek, a zajos bevándorlásellenes retorika mellett nyíltan senki nem mert nekimenni a kormánydöntésnek.

Bana Tibor országgyűlési és Lábodi Gábor, a Jobbik szentgotthárdi képviselője telt ház előtt tartott lakossági fórumot a legnyugatibb magyar városban.
Mint ismert, a Szentgotthárdban ősszel már volt egy átmeneti tábor, a busszal ideszállított migránsok többször is át is vonultak a településen, és ahogy akkor, most is éles vitát, egyben tiltakozást kiváltva a településen a bevándorlás kérdése.

A városi színház aulájában megtartott fórumon Bana Tibor a kormány kettős beszédéről, az előkészítés alatt álló szentgotthárdi és körmendi táborokról beszélt.

Évekkel ezelőtt figyelmeztettünk a bevándorlás problémájára,  akkor a Fidesz legyintett erre. A kormánypárt szerint a Jobbik nem támogatta a határ megvédését, a kerítést, a Honvédség bevetését, miközben – a Fidesz hazugságaival ellentétben – mi biztosítottuk hozzá a szükséges kétharmadot, sőt, mi mondtuk, hogy a hadsereget vessék be a határon – kezdte Bana, aki megígérte:

nem fogjuk hagyni, hogy menekülttábort építsenek Szentgotthárdra, Körmendre, polgári engedetlenségi mozgalmat hirdettünk. Nem lehet elmenni a tény mellett: az osztrákok már szigorítottak, hamarosan a szlovének, horvátok, szerbek is szigorítani fognak, nem lehet majd csak úgy átterelni a migránsokat a határon

– mondta.

Miközben helyben azzal érvelnek, hogy nem jelent közbiztonsági kockázatot a tábor, a nagyfait épp ebből az indokból zárják be – mint megtudtuk Lázár Jánostól. Sajnos eközben a szentgotthárdi polgármesternek, Huszár Gábornak fontosabb volt a Fidesz melletti kiállás, mint a helyiek érdeke, ezért is szólítottuk lemondásra – tette hozzá a jobbikos politikus.

Bana szerint a jogszabályi változás miatt – miszerint egy bevándorló egy táborban nem maradhat egy hónapnál tovább – eredményezheti azt, hogy Körmend és Szentgotthárd között dobálhatják majd őket.

Felszólította a település vezetőjét, hangzatos nyilatkozatok helyett álljon az élére a tiltakozásnak, úgy, mint azt tette a martonfai polgármester. A képviselő sejtése szerint a Fidesz szentgotthárdi szimpatizánsai is elsöprő többségben utasítják el a tábort, ezért mindennél fontosabb lenne, hogy egységesen tiltakozzunk úgy a tábor ellen, ahogyan egykoron a hulladékégető ellen tettük.

Körmenden már állnak a sátrak. A tábor 280 fő befogadására alkalmas, tavalyhoz képest annyi történt, hogy egy két méteres kerítéssel látták el, ettől függetlenül nyílt tábor lesz az uniós szabályozás miatt. A szentgotthárdi helyét már kijelölték, az építkezés hamarosan megkezdődhet.

Ha én játszom a hazafit, akkor ő csak játssza a polgármestert!

Lábodi Gábor, a Jobbik szentgotthárdi és megyei képviselője hosszan sorolta a helyiek harcát mind a korábbi, mind a mostani tábor ellen, egyben emlékeztetett a fideszes polgármester szerinte álságos magatartására: miközben a Jobbikot vádolja meg “hangulatkeltéssel, rémhírterjesztéssel, valótlanságok állításával”, nem tesz semmit azért, hogy a saját pártján belül kiharcolja, hogy ne épüljön fel a befogadóállomás Szentgotthárdon.
Mint ismert, Lázár János Hódmezővásárhely, Kósa Lajos pedig Debrecen esetén is ki tudta harcolni, hogy bezárják az ottani táborokat.

Eközben Huszár Gábor polgármester tavaly ősszel úgy adta oda a szentgotthárdi átmeneti tábor területét a Belügyminisztériumnak, hogy arról nemcsak, hogy testületi döntés, de még csak egy “árva papír” sem született – hozott példát városvezetés és városvezetés közötti különbségre a jobbikos politikus.

Láttuk mi történt, amikor ősszel több ezer ember végigvonult a városunkon, láttuk a döbbent tekinteteket, a félelmet a helyiek szemében, miközben polgármesterünk épp nyaralt.

Most újra épül a tábor, a polgármester viszont még csak meg sem hallgatja a javaslatainkat. hogy ne csak a kvótát utasítsuk el, hanem visszatoloncolást és a menekülttábort is – mondta Lábodi, aki emlékeztetett: Vámosszabadiban, Nagyfán és Bicskén már most jóval több embert fogadtak be, mint amennyi a kapacitásuk, ezért is félő, hogy a nagyfai bevándorlókat – akik ugye közbiztonsági kockázatot jelentenek – majd ide, Szentgotthárdra fogják telepíteni – folytatta a képviselő, akit – mint mondta – a polgármester épp bosszúhadjárat folytatásával vádolt meg

Szerinte én csak játszom a hazafit, de akkor ő csak játssza a polgármestert

– mondta.

Lábodi megígérte: minden fejleményről, hírről tájékoztatni fogják a lakosságot, ha kell tüntetni megyünk, tiltakozunk, polgári engedetlenségbe kezdünk. Ahogyan Martonfán a helyiek, a polgármesterükkel együtt – úgy Szentgotthárdon is meg fogjuk akadályozni a tábor felépítését.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »