Szentendrére költözik Erdély

Szentendrére költözik Erdély

Erdélyi tájegységgel gazdagszik a szentendrei skanzen, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által kiírt közbeszerzési pályázat nyertesének ugyanis egy keretmegállapodás keretében korhű erdélyi tájegységet kell létrehoznia – ez derül ki az Európai Unió hivatalos közbeszerzési lapjából, a TED-ből. Az említett keretösszeg négy milliárd forint, a nyertes pedig az EB Hungary Invest Ingatlanfejlesztő és Építőipari Kft. és a Ferencvárosi Bérleményüzemeltető Kft., mint közös ajánlattevők.

Az Erdélyt megidéző területen 130 épületből álló népi műemlék épület együttest „húznak fel”, és öt építményt is tartalmazó mozgó víz projekt (patak) is lesz a tájegységen. A torockói új porta végében tálaló, büfé konyhát alakítanak ki, az egyik városi portán padig kávéházat.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum célja a népi építészeti alkotások korhű bemutatása, ezért a kivitelezés során a vízszigetelés síkja fölött a muzeológiai szempontok hiánytalan érvényesítése követelmény. Ezért a szerkezeti elemeknél a műszaki lehetőségeken belül kötelező az eredeti (bontott, deponált) anyagok felhasználására. A nem szerkezeti elemeknél (ajtók, ablakok) meglévő eredeti anyag javítását, részleges cseréjét kell megoldani, pótlásoknál a ragasztás megengedett, csak az eredetivel azonos anyag használható. A táji különbségek bemutatása elsődleges cél ezért kerülni kell minden tipizálást, ügyelni kell az egyéni részletek megőrzésére.

Hírdetés

Az új anyagoknál korhű kézműves technológiák alkalmazását megkövetelik (bárdolás, falszerkezetek, zsindelyezés, vasalatok, húzott párkányok), a látszó (tehát nem takart) felületeknél a helyi anyagok (kő, cserép, tégla felületek) alkalmazását kérik. A beépített új faanyagok kellő szárazságára ügyelni kell, kerülendő a beépítés utáni nagy alakváltozás és felrepedezés.

A teljesítés során a következő, népi műemlékekkel kapcsolatos munkaműveletek kiemelten jelentkeznek: zsupfedés készítés, vályogtéglafalak készítése, boronafalak tapasztása, paticsfalak készítése, höbörcsös vakolat javítása.

A területen szivattyús keringetéssel patakot kell létesíteni, ami a malmokat hajtja. A területen körben aszfaltozott utat, míg belül makadám jellegű útburkolatokat alakítanak ki.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »