Szenteljünk figyelmet az ételnek

Szenteljünk figyelmet az ételnek

Sokszor elhangzik, hogy az úgynevezett „mindfulness”, azaz a tudatos jelenlét évtizedét éljük: a jelentősen felgyorsult kommunikációjú mindennapokban fontosnak tűnik a koncentráció és a feltöltődés képességeinek megtanulása, elmélyítése, és ehhez szükséges a tudatos jelenlét elérése.

kezzelkaja_b

Először is az éberséghez, a tudatos jelenléthez hozzátartozik, hogy a jelen pillanatra koncentrál. Azaz figyelmünket a jelenre fókuszáljuk, nem pedig a múltról vagy a jövőről való gondolatokra. Másodszor az éberség azt jelenti, hogy tudatosítjuk közvetlen környezetünket és önmagunkat: kapcsolatba kerülünk a jelen teljes fizikai valóságával.

Ezt a viszonyulási módszert, állapotot evés közben az érzékszerveink segítségével tudjuk elérni, megtanulni – állítja Susan Albers amerikai pszichológus, a Cleveland Clinic evésszakértője a Psychology Today című szaklap online kiadásában a napokban megjelent cikkében. A több étkezési mindfulness szakkönyv szerzője 5 jó tanácsot ad a kezdőknek, hogyan sajátíthatják el a tudatos evés művészetét – írta a Hvg.hu.

Becsukott szem, hangos evés

Egy idén publikált amerikai kutatás bizonyította, hogyha hangosan eszünk, kevesebb táplálékot viszünk be a szervezetünkbe. Ha nem törődve a konvenciókkal, örömmel rágcsáljuk és ropogtatjuk az ételt, a kevesebb több lesz, hiszen/és az élményre fókuszálunk. Susan Albers szerint a tudatos étkezés egyik alapja, hogy csak annyit együnk, amennyire a szervezetünknek valóban szüksége van. Csukja be a szemét! Egy nemrégiben publikált vizsgálatban bekötött és fedetlen szemű résztvevők jégkrémet fogyasztottak. A bekötött szeműeknek sokkal jobban ízlett a jégkrém, és kevesebbel is beérték. Szóval érdemes minden falat előtt egy pillanatra lehunynia a szemét! – javasolja az amerikai pszichológus.

Illatok, tapintás

Trükközzünk az illatokkal. Ha az ember nehezen tud ellenállni a friss pékáru vagy a sült kolbász illatának, és akkor is elcsábul, ha nem is éhes, hasznos kicsit edzenie a szaglószervét. A megoldás fura módon nem az, hogy minél kevesebbszer szagolgassuk a csábító élelmiszert, hanem épp ellenkezőleg – legalábbis ezt találta egy márciusban megjelentetett kutatás. Ha sokszor gyakoroljuk mondjuk a csokoládé illatának belélegzését, egy idő után nem lesz ránk frenetikus hatással.

Egy másik trükk, hogy érintsük meg az ételt. Egy szintén nem régi kutatás megállapította, hogyha mi csomagolhatjuk ki az ennivalót, kevesebbet fogyasztunk belőle, mintha tálcán kínálnák elénk. Ha tehát választhatunk, inkább a becsomagolt, kis adagban árusított ételt részesítsük előnyben, és lassan, jólesően bontsuk ki a csomagolásból, alaposan feltérképezve a termék színét, formáját, tapintását. Egy másik jó tanács, hogy ízleljünk jól. „Az étel ízének átélése valójában nem attól függ, hogy azt mivel fűszerezték, hanem a megfelelő ízleléstől” – véli Albers.

A kulcsmondat: szenteljünk figyelmet az ételnek. Egy nemrégiben készült vizsgálatban azok a résztvevők, akik csak az evés aktusára koncentráltak, finomabbnak találták a fogásokat, mint azok, akik közben mást is csináltak. Evés közben csak együnk, ne nézzük a tévét, a monitort, ne is kalandozzunk el, hanem éljük át magát az evést.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »