„Szent Pál a maga korának »világhálója« volt” – A főapostolok ünnepe Nyíregyházán

„Szent Pál a maga korának »világhálója« volt” – A főapostolok ünnepe Nyíregyházán

„Szent Pál a maga korának »világhálója« volt: beszőtte az embereket Krisztus örömhírével” – mondta Ignácz Gyula prédikációjában Szent Péter és Pál főapostolok emléknapján, június 29-én az ünnepi Szent Liturgián, melyet a Szent Miklós-székesegyházban tartottak, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök jelenlétében.

Az Egyház e kiemelkedő, fényes ünnepére idén szűkebb körben került sor. Krisztus egyházának szegletköveiről és tartóoszlopairól emlékeztek meg Nyíregyházán, akiket példaként állított a jelenlévők elé a Szent Liturgiát vezető Ignácz Gyula segédlelkész.

Pál szenvedéseken megy keresztül, miután elkezdi követni Krisztust és vállalja evangéliumának hirdetését, hogy bizonyítsa erős hitét. Sőt: „hogy el ne bizakodjam, tövis adatott a testembe: a sátán angyala, hogy gyötörjön, hogy el ne bizakodjam” (2Kor 12,7).  Háromszor kérte az Urat, vegye el tőle, „de ő ezt mondta nekem: Elég neked az én kegyelmem” (2Kor 12,9) – idézte az apostol levelét Ignácz Gyula.

A hármas szám Péter történetében is többször előfordul, amikor megtagadja Jézust, vagy amikor Jézus arról kérdezi őt: „Péter, szeretsz-e engem?” (Jn 21,17). S ő tanúságot tesz erős hitéről. Jézus, aki a szívek és vesék vizsgálója, tudja ezt, ismeri őt, s ezért mondja: »erre a kősziklára építem egyházam«.

Pálban is megvolt az elszántság és erős hit: „bejárta az akkor ismert világ legnagyobb részét,

E kősziklákra építette egyházát Jézus, hiszen „ha az okos ember kősziklára építi házát, akkor a mindenkinél bölcsebb Isten hogyne építené erős kősziklára saját egyházát?” – tette fel a kérdést a lelkipásztor.

Hírdetés

„Nekünk mindannyiunknak erős kősziklának kell lennünk, mert nekünk is mondja a mai napon Krisztus, hogy rád akarom építeni egyházamat. Mert Krisztus folyamatosan építi egyházát, melynek mi építőelemei vagyunk.

„Mikor jönnek a megpróbáltatások, a terhek arra kérjük Istent Pállal, vegye el tőlünk, de ő azt mondja: »elég neked az én kegyelmem«. S a követ, melyet az építők elvetettek, Jézus Krisztus szegletkővé teszi bennünk.”

A megalázott és szenvedéseket tűrő Pétert és Pált Jézus szegletkővé, összetartó kővé, tartópillérré teszi egyházában. „Mikor úgy érezzük, hogy nem mi vagyunk az építőkövek, hanem a hátunkat nyomja a megpróbáltatás, a teher, akkor tekintsünk Péter és Pál apostolokra. Mert Jézus Krisztus az ő kegyelmével szegletkővé tesz bennünket is, akik az egyháznak ékes oszlopai, tartó elemei vagyunk” – zárta beszédét Ignácz Gyula.

A szertartáson koncelebrált Soltész János, és jelen volt Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is. Ezekben a napokban zajlik a papnevelő intézetben a felvételi; a jelentkezők az előző napi virrasztáson együtt imádkoztak a székesegyházban az egyházmegye főpásztorával és elöljáróival.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »