Szent Margit ünnepéhez kapcsolódva triduumot tartottak Veszprémben

Szent Margit ünnepéhez kapcsolódva triduumot tartottak Veszprémben

Árpád-házi Szent Margit ünnepéhez kapcsolódva – a hagyomány jegyében – idén is triduumot tartottak Veszprém legnagyobb templomában. Az ünnepre felkészítő háromnapos lelkigyakorlatot január 16. és 18. között Mórocz Tamás címzetes apát, bodajki plébános mutatta be – Tornavölgyi Krisztián plébános, érseki irodaigazgató meghívására.

A triduum mindhárom nap Szent Margit ereklyéje előtt végzett litániával kezdődött az Árpád-házi Szent Margit-templomban.

Elmélkedése kezdetén a bodajki Szűzanya kegyhelyén szolgáló plébános elmondta: számára Margit a legkedvesebb az Árpád-házi szentek közül, személyesen hat rá példája. Margit feladhatta volna a felajánlott életet, mégsem tette, sőt többszörösen is megerősítette. Mit jelent az életünket felajánlani Istennek? Titok ez – mondta a szónok. Kiemelte, e felajánlásnak van egy nagyon szép papi vonása is: ebben az „isteni meghívásban” mindannyian papok tudunk lenni. Emberként mi az, amit Istennek tudunk adni; mi az, amit én nem tőle kaptam, és oda tudom adni? – vetette fel a kérdést Mórocz Tamás címzetes apát. – Szent Margit az életét ajándékozta oda. Nem adhatunk kevesebbet sem egymásnak, mint önmagunkat, és Istennek sem adhatunk ennél kevesebbet – hangzott el a bodajki plébános első tanításában.

A lelkigyakorlat második napján, a triduum első elmélkedésének gondolatát folytatva kifejtette: ahhoz, hogy az ember fel tudja ajánlani életét Istennek, előbb rá kell jönnie, hogy valójában ő maga kicsoda: szabad ember, Isten képmására teremtve. Képes szíve minden érzését, örömét, bánatát kimondani és megélni. Meg kell találnunk önmagunkban, ami felajánlható – hangsúlyozta a bodajki plébános.

A triduum harmadik estéjén, Szent Margit ünnepének napján bemutatott szentmisén Mórocz Tamás és Tornavölgyi Krisztián mellett Szijártó László balatonalmádi plébános is koncelebrált. Harmadik elmélkedésében a szónok kiemelte: Jézus önátadása a szentek példája: „Azért jöttem, hogy nekik életük legyen.” A szentekben felragyog a viszonzást nem váró tiszta szeretet – mondta a bodajki plébános.

Hírdetés

A címzetes apát a szentmise végén Szent Margit ereklyéjével áldotta meg a híveket.

*

A veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templom búcsúi szentmiséjét január 24-én, vasárnap 10 órakor Udvardy György érsek mutatja be, melyet a háromnapos triduumhoz hasonlóan élőben és felvételről is meg lehet tekinteni a Veszprémi Érsekség YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Nagy Lajos

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »