Szent László sírjához zarándokoltak

Szent László sírjához zarándokoltak

Gyalogos zarándoklatot tartottak vasárnap délután Nagyváradon, a várad-velencei római katolikus templomtól Szent László király sírjához gyalogoltak el a hívek. 

00sztlsirzar_b

A nagyváradi római katolikus egyházmegye sajtószolgálata szerint az alkalomból a vártemplomban Böcskei László megyés püspök mutatta be az ünnepi szentmisét, melyben Szent László király közbenjárását kérte. Rámutatott: a hívek oda érkeztek, ahol „minden elkezdődött”, az egyházmegye bölcsőjéhez, ahol egykor a Szent László által építtetett székesegyház állt, és ahova később magát a szentet is temették.

A megyés püspök az alkalomból a frissen restaurált, Szent László királyt ábrázoló oltárképet is megáldotta, mely imádság közben ábrázolja a lovagkirályt, miközben kísérete alszik. Hangsúlyozta, Szent Lászlóra olyan vezetőként kell tekinteni, aki Istenre hagyatkozva, az ő oltalma alatt és segítségével vívta meg harcait. Hozzá hasonlóan kell a híveknek is megvívni a mindennapi csatákat, hívta fel a figyelmet Böcskei László. Elmondta, ettől több a váradi vártemplom egy turisztikai látványosságnál: arra emlékeztet, hogy folytatni kell mindazt, amit Szent László elkezdett.

„Mondjuk el másoknak is: van egy hely a városban, az egyházmegyében, ahová érdemes elmenni, mert onnan erőt és áldást meríthetünk” – hangsúlyozta a püspök. Pék Sándor váradi kerületi esperes prédikációjában a Szentháromság titkáról beszélt, melyet szerinte minden Krisztus-követőnek kötelessége keresni és feltárni. A mise után a jelen lévők a Boldogságos Szűz közbenjárását kérték az első székesegyház helyén felállított Mária-oltárnál, majd Szent Rita emléknapjához kapcsolódóan virágszentelésre is sor került.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »