Szent László király összeköt több nemzetet

Szent László király összeköt több nemzetet

Szent László nem csak a magyarok és a magyar nemzet számára fontos, hiszen „szent királyunk” összekötő kapocs a közép európai nemzetek között – mondta a Miniszterelnökség államtitkára szombaton Budapesten.

A Lovagkirály című kötet második kiadásának bemutatója az óbudai Don Bosco Közösségi Házban 2022. november 19-én. A Szent Lászlóról és a vele kapcsolatos magyar emlékekről szóló könyv második kiadása a Miniszterelnökség támogatásával, valamint a Kárpátok Eurorégióért Regionális Fejlesztési Közhasznú Egyesület, a Hierotheosz Egyesület és az Ung-Tisza-Szamos-Túr Határmenti Turisztikai és Természetvédelmi Egyesület és a Kolozsvári Iskola Alapítvány közreműködésével valósult meg. MTI/Bruzák Noémi

Szent László nem csak a magyarok és a magyar nemzet számára fontos, hiszen „szent királyunk” összekötő kapocs a közép európai nemzetek között – mondta a Miniszterelnökség államtitkára szombaton Budapesten.

Latorcai Csaba a Lovagkirály című kötet második kiadásának bemutatóján példaként említette, hogy Szent László Lengyelországban született, Erdély védőszentje, Zágrábban püspökséget alapított és Nyitrán halt meg.
   
Latorcai Csaba úgy vélte az, hogy a Lovagkirály című, Szent Lászlóról és a vele kapcsolatos magyar emlékekről szóló kötet megélte a második kiadást, azt bizonyítja, hogy a magyar nemzet lelkében milyen kultusza van Szent László királynak.
   
Az államtitkár rámutatott, bár Szent István királyt nevezzük az államalapítónak, de egészen Szent Lászlóig a magyar királyság tele volt belső feszültséggel és kívülről is számos támadás érte. „Merem állítani” – mondta Latorcai Csaba, hogy Szent Lászlóval zárult le az államalapítás folyamata, ugyanis a belső harcok okozta anarchiából megmentette a nemzetet, és hősiesen védte ország határait a külső támadásokkal szemben. Mindezekkel megteremtette a nemzet nyugodt fejlődésének a lehetőségét.
   
Szent László a magyar egyház számára is maradandót alkotott: 1083-ban szentté avatta István királyt, a fiát Imre herceget és annak tanítóját, Gellért püspököt.
   
„Szent László örökségének ápolását tekintve a feladatunk, hogy Európa és Magyarország előtt álló morális kihívásokat, biztonsági kihívásokat megfelelően kezeljük, adjunk ezekre határozott, egyértelmű válaszokat és így egy a hitében és kultúrájában megerősödő magyar nemzetet tudunk átadni utódainknak, hogy az egyúttal garantálhassa Európa további ezer éves keresztény jövőjét” – fogalmazott az államtitkár.
   
Hozzátette, Magyarország Alaptörvényének nemzeti hitvallásában kinyilvánították, hogy „örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a Kárpát medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk”. Ez a meggyőződés vezeti a kormányt, amikor forrásokat biztosít a „kulturális örökségünk” ápolására és a nemzet határokon átívelő egyesítésére.
   
Emlékeztett, hogy 2010 előtt a szocialista liberális kormányok időszakában a nemzetpolitikai célokra alig több mint 9 milliárd forintot fordítottak évente, mostanra azonban már eljutottak oda, hogy több mint 90 milliárd forintot fordítanak a magyar kultúra határokon átívelő támogatására.
   
Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy Szent László a magyar történelem egyik legfontosabb személyisége.
   
Gór Csaba önkormányzati képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke közölte, Szent László példájából okulva meg kell érteni, hogy jelenleg ugyanúgy a „saját országunk, a saját kultúránk, saját vallásunk függetlenségért harcolunk.”
   
Közép-Európa és Magyarország régóta nem tapasztalt biztonsági válsággal éli napjait, mindenki a bőrén érzi a háború, a szankciók és az energiaválság hatásait. „Csak az nyújthat kapaszkodót, ha ragaszkodunk a magyarságunkhoz és keresztény gyökereinkhez” – mondta.
   
A könyv második kiadása a Miniszterelnökség támogatásával, valamint a Kárpátok Eurorégióért Regionális Fejlesztési Közhasznú Egyesület, a Hierotheosz Egyesület és az Ung-Tisza-Szamos-Túr Határmenti Turisztikai és Természetvédelmi Egyesület és a Kolozsvári Iskola Alapítvány közreműködésével valósult meg.

Hírdetés

MTI

Szent László-vacsora

Budapesti értelmiségi kör hagyományosan különleges liturgiájú Szent László-vacsorán idézi föl a király alakját: az idén a XXVI. alkalommal ültek össze június 27-én, László napján a magyarok fővárosában; ezeken az estebédeken jelképesen maga az uralkodó is jelen van őt köszöntő hívei között.

Gondola 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »