Szent József iránytűje (Böjte Csaba Sepsiszentgyörgyön)

Szent József iránytűje (Böjte Csaba Sepsiszentgyörgyön)

A sepsiszentgyörgyi Medjugorjei Imacsoport meghívásának eleget téve, január elsőcsütörtöki szentmiséjére a belvárosi Szent József-templomba eljött Böjte Csaba ferences szerzetes, aki lelki ajándékot hozott: Szent József iránytűjét. Az imacsoport ebben az évben a hálaadás évet tartja, és a harmadik stációban hálát adtak Szent Józsefért.

A szentmise prédikációjában Csaba testvér Szent József példáján és mai történéseken keresztül bátorságra, bizalomra, tenni akarásra buzdított. Feltevődik a kérdés: ebben az elbizonytalanodott világban hogyan döntsünk, merre menjünk, hogyan alakuljon az életünk, hogy lesz tovább? Ha megnézzük Szent Józsefet, aki vízkeresztkor is a történet egyik főszereplője, mit látunk? Elgondolkodott a történteken, nem hagyta, hogy az indulatai, az ösztönei, a vérig sértett férfiúi büszkesége döntsön helyette. Imádkozott, meghallotta Isten szavát: „Ne félj feleségül venni Máriát! A benne fogant élet a Szentlélektől van.” József hallgatott a lelkiismeretére. Döntött és elindult. Szent József iránytűje a lelkiismeret. Bennünk lakik az Isten. Szent József iránytűje mindannyiunk számára mutatja – buzdított az atya.

Csaba testvér elmesélte, hogy számára a tavalyi év legnagyobb ajándéka a Budapesten tartott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus volt, amelyen többen vettek részt Sepsiszentgyörgyről is. Bonaventura testvérrel kitalálták, hogy biciklizzenek Torockóról indulva Marosvásárhelyen, Korondon, Székelyudvarhelyen át Csíksomlyóig. Torockóról indult Bonaventura a fiatalokkal, s Csaba testvérnek kellett várnia őket Csíksomlyón. Össze is gyűlt 86 ifjú, s egyikük megkérte Csaba testvért, hogy legalább a közeli völgyig karikázzon el velük… Aztán addig-addig biztatták egymást, hogy felértek Csíksomlyóra. Ha valaki mondta volna, hogy ennyit fog biciklizni negyvenfokos melegben, nem hitte volna. De a Szentlélek erőt adott. Ha a cél nemes, akkor nekilendül az ember. Egymást biztatva sikerült – mondotta. Végül közel ezer erdélyi vett részt a kongresszuson. Öröm és büszkeség volt, amikor megérkeztek Budapestre, s fogadták őket. Bízzunk a Szentlélek Úristenben! – jött a többszöri biztatás.

Hírdetés

„Hiszem, hogy Isten ma, a 21. században is szeretne minket alakítani. Bízzunk egymásban, lelkesítsük egymást! Merjünk álmokat, programokat, célokat megfogalmazni! Bíznunk kell a holnapban! Nagyon fontos a bátorság. Bízzál az Istenben, bízzál magadban! Ne a félelemre hallgassunk, hanem merjünk az élet mellett dönteni, merjünk elindulni. Merjük Szent Józsefként kezünkbe venni az iránytűt és induljunk el!” – buzdított a ferences atya.

A szentmise végén a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács tagjaként Szabó Tünde pedagógus átadta a ferences szerzetesnek a Csutak Vilmos Tehetséggondozói Díjat.

A Böjte Csaba ferences testvér által vezetett Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban 1300 gyermeket nevelnek 80 településen. Háromszéken Árkoson, Kovásznán, Lemhényben, Kézdialmáson, Kézdiszentléleken működnek gyermekotthonok, Kézdivásárhelyen nemrég fejezték be a minorita kolostor felújítását erre a célra.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »