Szent István-szobrot és teret avattak Gyergyóban

Szent István-szobrot és teret avattak Gyergyóban

Az elmúlt években aligha akadt olyan nagyszabású ünnepség, mint amilyenre vasárnap, a Szent István-szobor és tér felavatása alkalmából került sor Gyergyószentmiklóson.

szent_istvan_szobor_avatas4_or_b

Nagy Zoltán megbízott polgármester rámutatott, az emberiség képes példákat követni, és ezért is alakult ki a példák képi ábrázolásának szokása, hogy látható helyen emlékeztessenek: az elődöknek mi adott erőt, lelkesedést, reményt a szebb holnaphoz.

A mintegy félezer gyergyói jelenlétében megtartott ünnepségen elhangzott, Szent István példája ma is időszerű: merni kell lépni a bizonytalanban, és bízni, hogy döntésünk jó. Az államalapítás nem az ünnepről, hanem a munkáról szólt – hívta fel a figyelmet Barti Tihamér, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke. Kitért arra, hogy Szent István munkáját sok tényező nehezítette, sokan remélték a király és ország bukását, de ő nem hátrált. Szent István szilárd hite ma is példaértékű – hangzott el.

Hajdó István néhai főesperes kezdeményezésére, Pap József volt polgármester kérésére tíz éve kezdte meg a szobor faragását Polgár Botond. A 12 tonnás andezit tömbből faragott, 3,6 tonna súlyú alkotást Bajna György újságíró méltatta, de a szoborállítás jelentőségét hangsúlyozta Lezsák Sándor, a magyar országgyűlés alelnöke is. Az alkotást és a megújult Szent István teret Tamás József püspök áldotta meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »