Szent István Egyetem: Hadházy valótlan információi

A Szent István Egyetem (SZIE) szerint Hadházy Ákos LMP-s politikus valótlan információkat hozott nyilvánosságra az intézmény Békés megyei képzéseinek fejlesztési projektjeiről, azok ellenőrizetlen és nem hiteles forrásból származnak, és rontják az egyetem hitelét.

A SZIE pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az LMP antikorrupciós szakszóvivője csütörtökön lemondásra szólította fel a felsőoktatásért felelős államtitkárt, mondván, tudtával vagy tudta nélkül, de számos vidéki egyetemen „csalták el” az uniós forrásokat „álprojektekkel, áltanulmányokkal”. Hadházy Ákos, aki néhány hete dunántúli egyetemek hasonló eseteire hívta fel a figyelmet, most a Szent István Egyetem Békés megyei campusainak pénzkifizetéseit hozta fel példaként arra: nem kivétel, hanem szabály, hogy az uniós forrásokat a felsőoktatásban sem a megfelelő célra használják, hanem „pénzkifolyatásra”.

A Szent István Egyetem közleményében azt írta: Hadházy Ákos a forrásfelhasználást kifogásolta, ám a pályázati felhívások annak céljára, módjára és arányára részletesen kitérnek, amit az intézmény „maradéktalanul figyelembe vett”. Kiemelték, a beszerzett szolgáltatások a politikus állításaival ellentétben nemcsak tanulmányok készítésére irányultak, hanem a többi között e-learning tananyag kidolgozására, informatikai fejlesztésekre, továbbképzésekre, lektorálásra, valamint külső szakértők bevonására.

Hozzáfűzték: Hadházy Ákos ismereteivel ellentétben a Békés megyei gazdasági, agrár- és egészségtudományi kar három telephelyen nemcsak agrártudománnyal és vízgazdálkodással foglalkozik, hanem műszaki és gazdaságtudományi, valamint egészségtudományi képzéssel és kutatással is. A pályázatok mindegyike illeszkedik az egyetem campusainak, telephelyeinek fejlesztendő területei közé.

Közölték, Hadházy Ákos a projektekről anélkül nyilatkozott, hogy megkereste volna az egyetemet, állítása szerint „belső embertől” kapott információkat. Így olyan értesüléseket osztott meg a közvéleménnyel, amelyek valóságtartalmáról nem bizonyosodott meg, rossz színben tüntetve fel a projekt eredményeit – írták.

Az egyetem szerint a politikus két olyan „kiszivárogtatott” dokumentumra hivatkozva fogalmaz meg állításokat, amelyek közül az egyik csupán munkaanyag, a másik pedig nem tanulmány, hanem annak csak koncepciója. Hadházy Ákos nem a projektek záródokumentációját hozta nyilvánosságra, így nemcsak az egyetemnek és konzorciumi partnereinek okozott kárt, hanem veszélyeztetheti a projektekben meghatározott „szakmai stratégiai célok és irányok elérését Békés megyében” – áll a közleményben.

Kitértek arra: az egyetem vizsgálja a további jogi lépések lehetőségét jó hírnevének megőrzése érdekében. Az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkársága csütörtökön közleményben szólította fel Hadházy Ákost, hogy „hamis vádaskodással, megalapozatlan állításaival ne próbálja meg rossz színben feltüntetni a minisztériumot”, ha bűncselekmény gyanúját észleli, akkor forduljon a hatóságokhoz.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »