Szent II. János Pál pápát ábrázoló szobrot áldottak meg Ajakon

Szent II. János Pál pápát ábrázoló szobrot áldottak meg Ajakon

Szent II. János Pál pápa megválasztásának 40. évfordulójára szobormegáldással emlékeztek október 26-án Ajakon.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A pápa egész alakos szobrát — amelyet Rózsa László, a Váci Egyházmegye örökös diakónusa nagylelkű felajánlásából a Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde udvarán helyeztek el — Felföldi László általános helynök áldotta meg. Az ünnepség kezdetén a helynök szentmisét mutatott be az ajaki Nagyboldogasszony-templomban, amelyen jelen voltak Gáspár Mátyás, Galsi János, Takács András római katolikus plébánosok, Zuró József görögkatolikus parókus és a lengyelországi Hyżnéből (Ajak testvérvárosa) érkezett Marek Gajda plébános, valamint Karol Burda Blazowa káplán, az egyházközség hívei és az iskola dolgozói és tanulói.

Felföldi László prédikációjában méltatta Szent II. János Pál pápa életútját, a családok és fiatalok védőszentjét. A helynök hangsúlyozta, a pápának kiváló kapcsolata volt a fiatalokkal. Megválasztása után az első mondata így hangzott: „Ne féljetek!” — majd kifejtette, azért nem érdemes félni, mert a félelem megakadályoz a szépben és a jóban. A félelem leküzdésében nagy ereje van az imádságnak, a mély istenkapcsolatnak, mely a pápát is elkísérte kicsi korától egészen a haláláig. Nyissátok ki szívetek kapuját, engedjétek be Jézust, legyen jó barátotok! — hangsúlyozta Felföldi atya, majd a tanárokhoz, felnőttekhez intézte kérdését: Mit kell adni a fiataloknak? Egy igaz ügyet, amelyért nem lehet nem küzdeni, egy kötelezettséget, amely alól nem lehet kibújni, egy igazságot, egy értékrendet, amelyet be kell tartani és meg kell védeni, ezek nélkül nem lehet szép életet élni.

A szentmisét követően a jelenlévők átvonultak az iskola udvarára. Rozinka Mihály, a katolikus intézmény vezetője köszöntötte a megjelenteket, különösen megköszönte Rózsa Lászlónak nagylelkű szoboradományát. Az igazgató beszédében elmondta: az intézmény védőszentje Szent II. János Pál pápa, aki példaképe a felnőtteknek és a fiataloknak egyaránt. Hangsúlyozta, mivel korunk szentje, közelebb áll hozzánk, és talán a leggazdagabb életmű is az övé, amit kimeríthetetlen értéktárként bemutathatunk a gyerekeknek. A lengyel nemzet fiaként közel áll a magyar szívekhez, az ajakiakéhoz is, hiszen évtizedes testvérkapcsolat köt össze bennünket lengyel barátainkkal. Itt van köztünk, hatással van ránk, csak észre kell hogy vegyük.

Hírdetés

Majd hangfelvételről elhangzott az a részlet, mikor a pápa magyarul szól a fiatalokhoz az ifjúsági világtalálkozón. Ezt követte a diákok műsora, az énekkar lengyelül is elénekelte a néhai Szentatya kedvencét, a Bárka című dalt.

Az elöljárók a szalag átvágása után leleplezték Szent II. János Pál pápa szobrát, melyet Felföldi László megáldott. A helynök útravalóul így szólt a gyermekekhez: Amikor rátekintetek a szoborra, mindig csak egy gondolat legyen a szívetekben, az, hogy mire tanít, mit üzen nektek Szent II. János Pál pápa. Akkor olyan kincset tapasztaltok meg, amelyet ő megélt, amit csak rajta keresztül, magatokban, az istenkapcsolatotokban tudtok megvalósítani.

A Hyżne településről érkező vendégek, Antoni Ossoliński, Hyżne művelődési házának nyugalmazott igazgatója és a két atya az emlékezés virágait helyezték el a szobor talapzatánál. Ezt követően Kerekes Miklós, Ajak város polgármestere osztotta meg gondolatait az ünneplőkkel. Utalt arra, hogy 2010-ben II. János Pál pápáról készült domborművet helyeztek el az ajaki római katolikus templom falán, majd szentté avatását követően a vérereklyéje is a városba került, ami ugyancsak a templomban van elhelyezve. Most egész alakos szobor állít emléket a szent pápának. A polgármester hangsúlyozta, mindez arra szólítja fel a fiatalokat, tanuljanak meg erősnek, becsületesnek lenni a keresztény szellemben, és legyenek büszkék, hogy az ajaki katolikus általános iskolában végezhetik tanulmányaikat.

Szöveg és fotó: Hasulyóné Rutkai Éva/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »