Szent György Napok 2019 – Kulturális hét – Elkezdődött a jegyek árusítása

Örömmel jelentjük, hogy csütörtökön délben megkezdtük a jegyek árusítását a 2019-es Szent György Napok kulturális hetének belépős előadásaira.

Jegyet váltani a városi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon lehet. Akárcsak a tavaly, a 20 és 40 lej közötti jegyek húsz százalékét a szervezők kedvezményes áron ajánlják fel nyugdíjasoknak és diákoknak. Kedvezményes jegyet – az erre jogosító irat felmutatásával – kizárólag személyesen, a jegyirodában lehet (interneten csak teljes árú jegy váltható).

Íme, az eddig bejelentett programok ideje, helye és jegyára (az április 26-ai táncelőadás helyszíne megváltozott).

A nyitóhangversenyre (Sebestyén Márta, Szamosi Barna és a Campanella gyerekkórus) április 24-én (szerdán) 19 órától kerül sor a Krisztus Király római katolikus templomban. Jegyár 40 lej/ kedvezményesen 20 lej.

Csütörtökön mutatkozik be a galaci Fani Tardini Színház A homokszörny (Monstrul Nisipului) című darabbal. Az előadást április 25-én (csütörtökön) 19 órától játsszák az Andrei Mureșanu Színházban. Jegyár: 20/10 lej.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Illegitim című produkcióját, amely Adrian Sitaru 2016-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott filmje forgatókönyvének egy változata alapján készült, kétszer is bemutatják csütörtökön. Az előadások, amelyekhez virtuális valóságot megjelenítő (VR) szemüveget is adnak, április 25-én (csütörtökön), a Háromszék Táncstúdióban lesznek 15 és 21 órától, az előadás 70 férőhelyes. Jegyár: 35/15 lej.

Pénteken a debreceni Rhythm and Shoes Dance Club olyan egyedülálló műsort kínál, amelyben együtt látható a klasszikus amerikai és az ír sztepptánc. Az előadásra április 26-án (pénteken) 19 órától kerül sor a Tamási Áron Színházban. Jegyár: 30/15 lej.

A ComedyPunctShow keddi improvizációs előadása egy olyan színházi produkció, ahol a nézők ötleteket fogalmaznak meg. Előadás április 30-án (kedden) 19 órától az Andrei Mureșanu Színházban. Jegyár: 35/15 lej.

Kedd este egy kiemelkedő zenei produkciót láthatunk, hallhatunk: Udvaros Dorottya a Majdnem valaki című albumát mutatja be. Az előadásra április 30-án (kedden) 20 órától kerül sor a Tamási Áron Színházban. Jegyár: 40/20 lej.

Szerdán a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház egy Csehov-klasszikussal, A három nővérrel érkezik. Az előadást Albu István rendezte és május 1-jén (szerdán) 19 órától látható a Tamási Áron Színházban. Jegyár: 35/15 lej.

Csütörtökön a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Romlás című produkcióját nézhetjük meg. A 16 éven aluliaknak nem ajánlott előadást május 2-án (csütörtökön) 18 órától játsszák a Kamarateremben. Jegyár: 35/15 lej.

28. Szent György Napok – KULTURÁLIS HÉT 

Alig hiszem, hogy lehet panasz a változatosságra a Szent György Napok kulturális hetén, hisz műfajban és technikában egészen szerteágazó produkciókat láthatunk, az egyéni előadóesttől a hangszerbemutatóig, Csehov klasszikustól a kolozsvári színház világpremiernek számító virtuális valóságáig – mondta el keddi sajtóértekezletén Sztakics Éva.

Sztakics Éva alpolgármester hozzátette: a színházak közül előnyben részesítették az erdélyi társulatokat, hisz fontos hogy megismerjük, hogy szűkebb régiónkban mit játszanak a színházakban, azzal a kiegészítéssel, hogy mindenik előadás román nyelven is követhető lesz. Egészen különleges előadások és események is lesznek – mondta – ezek közé sorolta többek között a drónszobrokat, a kecskeméti Leskowszky Hangszergyűjtemény bemutatóját, vagy Udvaros Dorottya lemezbemutató estjét.

Sztakics Éva elmondta: az előadásokra csütörtöktől lehet jegyet váltani a városi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon. Akárcsak a tavaly, a 20 és 40 lej közötti jegyek húsz százalékét kedvezményes áron ajánlják fel nyugdíjasoknak és diákoknak.

Az idei programban, a már bemutatott nyitókoncert után (Sebestyén Márta, Szamosi Szabolcs, április 24-e, szerda, Krisztus Király Templom) ez alkalommal további kilenc megnyilvánulást ismertettek: egy kiállítást, egy egész estés zenei produkciót, egy hangszerbemutatót, egy táncelőadást, ezek mind magyarországiak, és öt színházi produkciót, ezek mind hazaiak, Bukarestből, Galacról, Kolozsvárról, Temesvárról és Gyergyószentmiklósról.

A sort csütörtökön Előd Ágnes Drónos szobrok című, új dimenzióban kalauzoló kiállítása nyitja. A rendhagyó tárlaton a szobrászművész lebegő szoborkülönlegességeinek fénykép- és videó-dokumentációit csodálhatjuk meg.

Az alakjukat változtatni tudó szobrok, fényes fényforrásai az ELTE Fizika Tanszékének kutatóiból alakult CollMot Robotics csoport rajban repülő drónjaira vannak felszerelve, pályájukat a szobrász 3D-s animációi vezérlik. A csapat jelenleg 60 drónnal készít fényinstallációkat.

A bemutatóra április 25-én (csütörtökön),17 és 19 óra között kerül sor a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

Ugyancsak csütörtökön mutatkozik be a galaci Fani Tardini Színház A homokszörny (Monstrul Nisipului) címú darabbal. Az előadást Székely Csaba műve alapján Andi Gherghe rendezte. A darab attól különleges és egyedi, hogy a cím értelmére csak az előadás végén derül fény.

Az előadást április 25-én (csütörtökön) 19 órától játsszák az Andrei Mureșanu Színházban.
Jegyár: 20/10 lej.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Illegitim című produkcióját, amely Adrian Sitaru 2016-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott filmje forgatókönyvének egy változata alapján készült, kétszer is bemutatják csütörtökön.

Az előadás egy vasárnapi ebéd idejére nyújt betekintést egy szétesőfélben lévő, anya nélküli család életébe, ahol minden családtag küzd a saját előítéleteivel és mindegyiküknek megvan a maga igazsága. A produkció egyféle mozi a színházban, amennyiben a néző két előadást lát: egyet a színpadon, egyet pedig egy virtuális valóságot megjelenítő (VR) szemüvegen keresztül. A hang szinkronban marad, de a szemüvegben egy halszemoptikával korábban készült felvételt látunk, gyakorlatilag beülünk az asztal mellé, de más a díszlet és a szereplők sem biztos, hogy azonosak a színpadon lévőkkel, így a cselekményen túl felmerül a valóság érzékelésének igen bizonytalan volta.
Az előadások április 25-én (csütörtökön), a Háromszék Táncstúdióban lesznek 15 és 21 órától.
Jegyár: 35/15 lej.

Pénteken a debreceni Rhythm and Shoes Dance Club olyan egyedülálló műsort kínál, amelyben együtt látható a klasszikus amerikai és az ír sztepptánc. A debreceni csapat kiváló táncosai magas technikai tudásukkal feledhetetlen élményt nyújtanak a közönség számára. Az előadók a klasszikus amerikai sztepptánc, az ír sztepptánc világának csodálatos koreográfiái által a nézőket az 1920-as ’30-as évek Amerikájába kalauzolják, illetve megismertetik a rafinált ír tánclépések ritmusgazdag világát
Az előadásra április 26-án (pénteken) 19 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban.
Jegyár: 30/15 lej.

Kedden egy kalandozásra mehetünk a különleges hangszerek világába, hogy megtudjuk, hogy énekel-e a fűrész? Mit lő ki a zenélő íj? Vannak-e a hangyák a didzseriduban? Szép-e a Hang hangja? Ilyen és még számtalan fura kérdésre kapjuk meg a zenés választ az interaktív hangszerbemutató foglalkozáson amelyet kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény, Magyarország legnagyobb hangszermúzeumának épviselői tartanak a Főtéren.

Egy olyan igazi családi program, amelynek során szórakoztató módon szólalnak meg a legkülönlegesebb hangszerek. A humorral átszőtt műsornak a közönség tagjai is aktív szereplői. Sepsiszentgyörgyön a gyűjtemény legérdekesebb darabjai kerülnek bemutatásra, megszólaltatásra.

Az idén 40 éves Leskowsky Hangszergyűjtemény a Magyarország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye.
Bemutató április 30-án kedden, 17 és 19 órakor a főtéri kőszínpadon, (eső esetén a Tein Teaházban)

A ComedyPunctShow keddi improvizációs előadása egy olyan színházi produkciónak minősül, ahol a nézők ötleteket fogalmaznak meg. Ezekből az ötletekből, a nézők részvételével születik meg helyben az előadás, amelyik minden korosztálynak ajánlott.
Előadás április 30-án (kedden) 19 órától az Andrei Mureșanu Színházban
Jegyár: 35/15 lej.

Kedden egy másik, nem kevésbé kiemelkedő zenei produkciót láthatunk, hallhatunk: Udvaros Dorottya Majdnem valaki című albumát. A legendás és ikonikus magyarországi színésznő, sok meghatározó és véleményformáló film főszereplője és számtalan szakmai díj birtokosa, 2015 őszén új zenei albummal jelentkezett, amely az Átutazó történetének 30 éve várt folytatása. A mély tartalommal és érzelmekkel rendelkező, magukkal ragadó szövegek Hrutka Róbert zenei világában szólalnak meg, Udvaros Dorottya kivételesen magas színvonalú művészi tolmácsolásában.
Az előadásra április 30-án (kedden) 20 órától kerül sor a Tamási Áron Színházban.
Jegyár: 40/20 lej.

Szerdán a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház egy Csehov-klasszikussal, A három nővérrel érkezik. Irina, Olga és Mása története banális és mégis megfejthetetlen kérdést feszeget, hogy mit jelent boldognak lenni? Hogyan találhatjuk meg ezt az érzést? Mit kell tennünk azért, hogy ne múljon el?
Az előadást Albu István rendezte és május 1-jén (szerdán) 19 órától látható a Tamási Áron Színházban.
Jegyár: 35/15 lej.

Csütörtökön a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Romlás című produkcióját nézhetjük meg. A 16 éven aluliaknak nem ajánlott előadás két olyan témát kapcsol össze, amelyek egyenként is kiapadhatatlan forrásai a művészetnek: a szerelmet és halált. A marosvásárhelyi születésű Bartis Attila kortárs magyar író az elmúlt években nemcsak regényeinek (A nyugalom, A séta, A vége), hanem drámáinak köszönhetően (melyekből jómaga is rendezett előadást) vált a kortárs magyar irodalom megkerülhetetlen alkotójává. Rendező: Mátyás Zsolt Imre.
Az előadást május 2-án (csütörtökön) 18 órától játsszák a Kamarateremben.
Jegyár: 35/15 lej.

Szent György Napok 2019 – Kulturális hét

► Nyikoncert
Április 24., szerda, 19:00
Krisztus Király római katolikus templom

Sebestyén Márta Kossuth-díjas előadóművész és Szamosi Szabolcs magyarországi orgonaművész megalkották a szakrális és a népzenei motívumok ötvözetét, megtalálva a távolabbi zenei területek közös pontjait, így egymásra építkezve létrehoztak egy sikeres koncertsorozatot. Sepsiszentgyörgyön a művész pároshoz csatlakozik a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella Gyermekkórusa, egy egyedülálló hangversennyel nyitva meg a 28. Szent György Napokat.

Az orgonaszóra előadott népdalok párosítása, és a közönség számára már ismert gyermekkórus dallamaival „tűzdelt” koncert különleges zenei élménynek ígérkezik. Sebestyén Márta előadásában magyar népdalok és egyházi népénekek csendülnek majd fel. A hangversenyen ének és orgona egyenrangú szerepet kap, hol közösen, hol szólóban varázsolva el a hallgatóságot.

Hírdetés

Sebestyén Márta előadóművész minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: „Az év énekesnője” (1984), „Liszt Ferenc-díj” (1991), „Kossuth-díj” (1999), „Prima Primissima-díj” (2003), „Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt” (2005). Olaszországban, a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini díjjal tüntették ki. Énekel a több Oscar-díjjal kitüntetett „Angol Beteg” című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is.

Szamosi Szabolcs orgonaművész, közel húsz éven át a pécsi bazilika orgonistája, karnagya és zenei vezetője volt, 2013-tól a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezetője. Koncertezett már Magyarország minden jelentős templomi és koncertorgonáján, de Európa jelentős részén és Izlandon is. 2002-ben Bécsben az Osztrák Würdigungspreis díjjal tüntette ki az Osztrák Kultuszminiszter.

A művész hatalmas energiákat mozgat meg hangszeres játékával. Koncertjeire az jellemző, hogy újszerű zenei különlegességeket nyújt a hallgatósága számára, játékába improvizációkat sző bele és az orgonát szokatlan hangszeres társításokban szólaltatja meg.

A Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella Gyermekkórusa kilenc éve jött létre. Az utóbbi években több országos és nemzetközi elismerést is elnyertek. Az erdélyi zeneiskolák magyar kórusai közül egyedüliként vesz rész a nemzetközi hírű Madrigal kórus tehetséggondozó programjában, közös fellépésüket az elmúlt években többször

láthatta a sepsiszentgyörgyi, bukaresti, kolozsvári, nagyszebeni, székelyudvarhelyi, szatmárnémeti, szászrégeni, brassói, és számos más romániai város nagyérdemű közönsége.

Az V.-XI. osztályos tanulókból álló, közel negyventagú gyermekkórus repertoárjában a klasszikus művektől a gospelen át a népdalfeldolgozásig, minden megtalálható.
A gyermekkar vezetője Lőfi Gellért, hegedű, zenekar, kamarazene és kórus tanár.
Jegyár 40/20 lej.

Sebestyén Márta és Szamosi Szabolcs: Jótékonysági koncert:

Campanella gyermekkórus:

► Előd Ágnes Drónos szobrok című kiállítása
április 25., csütörtök, 17:00-19:00
MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér

Az újdonság dimenziójába kalauzol Előd Ágnes szobrászművész lebegő fényszobrainak fotó- és videó-dokumentációi segítségével, valamint korábbi alkotásaiból is bemutatásra kerül egy válogatás a MAGMA Kiállítótérben.

Az alakjukat változtatni tudó fényszobrok az ELTE Biofizikai Tanszékének kutatóiból alakult CollMot Robotics cég által kifejlesztett önszerveződő módon rajban repülő drónflottájának segítségével valósulhattak meg. A fényforrással ellátott drónok pályáját a szobrász 3D-s animációi vezérlik. A flotta ma már akár 60 drón röptetésével készíti a fényinstallációkat. A művész, mint a Magyar Képzőművészeti Egyetem – digitális szobrászat – tanára, 2016 óta készít lebegő szobrokat.

„Kétféle módon készítem a szobrokat: az első típus esetében a formák változása élőben követhető, a második szabad szemmel nem felismerhető, de hosszú expozíciós idővel fotózva egy térrajzot ad ki. A technológiából adódóan a szobrok mérete igen nagy, 100-200 méter átmérőjű pályán mozognak. Ezért az együttes bemutatásukra csak úgy van lehetőség, ha videó-dokumentációként vagy print formájában állítjuk ki őket” – nyilatkozta Előd Ágnes.

Előd Ágnes szobrász, 1974-ben született Budapesten. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán diplomázott Körösényi Tamás osztályában (1999), ezzel párhuzamosan járt az ELTE művészettörténet szakára (2002). 2002–2005 között részt vett a Képzőművészeti Egyetem doktori programján, témavezetője itt is Körösényi Tamás volt. Magyar Állami Eötvös-ösztöndíjban (2002) és Derkovits Gyula-ösztöndíjban részesült (2002–2005). 2008-ben szerezte DLA fokozatát, tanított a Nyíregyházi Főiskolán, és jelenleg az MKE egyetemi adjunktusa. Kisplasztikákat, digitális nyomatokat, installációkat készít, amelyeket egy sajátos, frivol, humoros, játékos képi nyelv használata jellemez. 1994 óta rendszeresen kiállít hazai és nemzetközi tárlatokon.

► Galaci Fani Tardini Színház: A homokszörny
április 25., csütörtök, 19:00
Andrei Mureșanu Színház

A galaci Színház: Monstrul Nisipului című előadását Székely Csaba műve alapján Andi Gherghe rendezte.
A darab attól különleges és egyedi, hogy a cím értelmére csak a műsor végén derül fény. A főhős, aki korábban bírói szerepbe bújva egy válási pert vezet le, egy különleges és furcsa keleti történetet mesél el. Ebben a történetben egy emír fiúról beszél, aki beleszeret egy gyönyörű hercegnőbe, akit megcsonkít a túlzott szeretetével.
A rendezőnek a társulattal közösen sikerült egy tiszta, koherens, ironikusan és önironikusan humoros előadást létrehoznia.
Jegyár: 20/10 lej.

Rendező: Andi Gherghe
Szereplők: Elena Anghel, Vlad Ajder, Petronela Buda, Răzvan Clopoțel, Flavia Călin, Ștefan Forir, Elena Ghinea, Radu Horghidan, Cristina Uja, Florin Toma
Díszlet: Cristina Breteanu

► Kolozsvári Állami Magyar Színház: Illegitim
április 25., csütörtök, 15:00, 21:00
Háromszék Táncstúdió
Stúdiótermes előadás, 1h 45′ szünet nélkül
Román és angol nyelvű feliratozással

Az Illegitim előadás az azonos című, 2016-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott film forgatókönyvének egy változata alapján készül. Az előadás egy vasárnapi ebéd idejére nyújt betekintést egy szétesőfélben lévő, anya nélküli család életébe, ahol minden családtag küzd a saját előítéleteivel és mindegyiküknek megvan a maga igazsága.

Az előadás különlegessége, hogy a színház történetében először a virtuális valóság technológiáját használja: a nézőknek párhuzamosan lesz lehetőségük VR-szemüvegeken keresztül és a valóságban követni a színpadi történéseket. A VR-szemüvegen követett felállásban nem a játék, hanem a hang lesz szinkronban. A színészek játéka lehet teljesen különböző attól, amit a szemüvegben lát a néző, noha ugyanazt a szöveget hallja majd.

A rendező elmondása szerint a VR-technológia használatával a valóságérzékelés bizonytalanságára szeretné irányítani a nézők figyelmét. Az előadás olyan kérdések érint, mint az illúzió és valóság viszonya, vagy az igazság észlelésének nehézségei.
Jegyár: 35/15 lej.

Rendező: Adrian Sitaru
Szereplők: Bács Miklós, Sinkó Ferenc, Pethő Anikó, Buzási András, Jerovszky Tímea / Imre Éva, Kali Andrea / Tordai Tekla, Györgyjakab Enikő, Marosán Csaba
Díszlet- és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu
Operatőr: Adrian Silișteanu
Vizuális effektek: Digital Apes
VR support: OroBlade
Dramaturg: Csép Zoltán
Rendezőasszisztens: Molnár Levente
A darabot Adrian Sitaru és Alina Grigore szövegkönyve alapján színpadra alkalmazta Adrian Sitaru. Magyar nyelvre fordította: Horváth Andor.
Behind the scene:

► Rhythm and Shoes Dance Club
április 26., péntek, 19:00
Háromszék Táncstúdió
A debreceni Rhythm and Shoes Dance Club olyan egyedülálló műsort kínál, amelyben együtt látható a klasszikus amerikai és az ír sztepptánc.

A Rhythm & Shoes Dance Club 2000 novemberében alakult Badacsonyi Róbert és Lauer Márta vezetésével, a társulat a klasszikus amerikai sztepptánc és az ír sztepptánc műfajának népszerűsítését, formanyelvének oktatását tűzte ki céljául.

A debreceni csapat kiváló táncosai magas technikai tudásukkal feledhetetlen élményt nyújtanak a közönség számára. Az előadók a klasszikus amerikai sztepptánc, az ír sztepptánc világának csodálatos koreográfiái által a nézőket az 1920-as ’30-as évek Amerikájába kalauzolják, illetve megismertetik a rafinált ír tánclépések ritmusgazdag világát.
Jegyár: 30/15 lej.

Rhythm and Shoes Dance Club:

Tagfelvétel – sztepptánc

Ír és amerikai sztepptánc oktatás!!!A debreceni Rhythm and Shoes Dance Club várja a műfaj iránt érdeklődőket februárban induló kezdő csoportjaiba. Táncóráink során az ír sztepptánc és az amerikai sztepptánc alapjaitól eljuthatsz akár a fellépő csoport legbonyolultabb lépéseihez.www.sztepptanc.hu

Posted by Rhythm and Shoes Dance Club on Sunday, February 3, 2019

►Leskowsky Hangszergyűjtemény: Hangszerbemutató és műhelymunka
április 30., kedd, 17:00, 19:00
Főtér
Kalandozás a különleges hangszerek világában.

Énekel-e a fűrész? Mit lő ki a zenélő íj? Vannak-e a hangyák a didzseriduban? Szép-e a Hang hangja? Ilyen és még számtalan fura kérdésre kapjuk meg a zenés választ az interaktív hangszerbemutató foglalkozáson.

Egy olyan igazi családi program, amelynek során szórakoztató módon szólalnak meg a legkülönlegesebb hangszerek. A humorral átszőtt műsornak a közönség tagjai is aktív szereplői. A kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény Magyarország legnagyobb hangszermúzeuma, Sepsiszentgyörgyön a gyűjtemény legérdekesebb darabjai kerülnek bemutatásra, megszólaltatásra.

Az idén 40 éves Leskowsky Hangszergyűjtemény a Magyarország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye. A több mint kétezer darabot számláló kollekció a klasszikus, népi- és kísérleti hangszereket mutatja be a középkortól napjainkig. Öt kontinens húros, fúvós és ütőhangszerei szólalnak meg a látogató kezében. A világhírű dorombjátékos, Szilágyi Áron vezette múzeum nemcsak a Kárpát-medencében, hanem Tokiótól, Moszkván át Los Angelesig a világ számos pontján tartott hangszerbemutatókat, foglalkozásokat és workshopokat.

► ComedyPunctShow
április 30., kedd, 19:00
Andrei Mureșanu Színház

A ComedyPunctShow improvizációs előadása egy olyan színházi produkciónak minősül, ahol a nézők ötleteket fogalmaznak meg. Ezekből az ötletekből, a nézők részvételével születik meg helyben az előadás, amelyik minden korosztálynak ajánlott.

Szereplők: Ioana de Hillerin, Bogdan Dumitrescu, Marin Grigore, Gabi Pândici (zongora), Andreea Bibiri.
Jegyár: 35/15 lej

ComedyPunctShow:

https://www.youtube.com/edit?o=U&ar=2&video_id=-DcmilUVQ_U

https://www.youtube.com/edit?o=U&ar=2&video_id=H5y7Jbyf23U

https://www.youtube.com/edit?o=U&ar=2&video_id=-pRPiLVnv2Q

► Udvaros Dorottya: Majdnem Valaki
április 30., kedd, 20:00
Tamási Áron Színház

Udvaros Dorottya, három évtizeddel első lemeze után elkészítette sokak által várt második önálló albumát.

A legendás és ikonikus magyarországi színésznő, sok meghatározó és véleményformáló film főszereplője és számtalan szakmai díj birtokosa, 2015 őszén új zenei albummal jelentkezett, amely az Átutazó történetének 30 éve várt folytatása. Az 1985-ben megjelent Átutazó Dés László és Bereményi Géza nagyszerű közös alkotása, a Majdnem Valaki című lemez zeneszerzője pedig Hrutka Róbert, szövegírója szintén Bereményi Géza.

A mély tartalommal és érzelmekkel rendelkező, magukkal ragadó szövegek Hrutka Róbert zenei világában szólalnak meg, Udvaros Dorottya kivételesen magas színvonalú művészi tolmácsolásában. Az új lemez sok szempontból az Átutazó világának folytatása, Bereményi szövegei ezúttal is a férfi-nő viszony finom árnyalatait vizsgálják, ám ezúttal a 21. század világában.

A koncert az egyéniségek színpadon történő nagy találkozását, egy kihagyhatatlan zenei élményt, zene, szöveg és előadásmód tökéletes egységét kínálja, mely csak ritka pillanatokban valósul meg. Udvaros Dorottya Majdnem Valaki című koncertjén a Hrutka Róbert vezetésével közreműködő zenekari tagok külön-külön is elismert zenészei a magyarországi zenei életnek.

Közreműködnek: Hrutka Róbert – gitár, vokál, az album zeneszerzője, Markó Ádám – dobok, Dely Domonkos – ütőhangszerek, vokál, Fehérvári Attila – basszusgitár, Kalmus Felicián – cselló, Galambos Zoltán – billentyűs hangszerek
Jegyár: 40/20 lej.

Udvaros Dorottya: Elmennék

► Figura Stúdió Színház: Három nővér
május 1., szerda, 19:00
Tamási Áron Színház

Magyar fordítás: Kosztolányi Dezső

Anton Pavlovics Csehov művei kortalanok. Olyan titkokat mesélnek a lélekről, melyek örökérvényű kérdéseket vetnek fel és örökös kihívást jelentenek rendezőnek, színésznek és nézőknek egyaránt. Mert mindannyian ugyanarra vágyunk: a boldogságra. Banális és mégis megfejthetetlen a kérdés, hogy mit jelent boldognak lenni? Hogyan találhatjuk meg ezt az érzést? Mit kell tennünk azért, hogy ne múljon el? Mennyi vágy, bátorság, akarat, kitartás és tudatosság szükséges?

Irina, Olga és Mása nővérek. Fivérükkel, Andrejjel látszólag békésen élnek egy olyan csendes vidéki környezetben, amelyben szinte látni, ahogy a tea gőzölgése is lelassul. Másként telik itt az idő, mint Moszkvában – ahova mind visszavágynak. Ahogy múlnak a lelassult percek, végtelen terek nyílnak a nagy álmoknak, terveknek, önmegvalósításnak, karriernek és a lehetséges, vagy a lehetetlen szerelmeknek. Majd hirtelen valami megfoghatatlan akadályba ütközik minden. Pedig a csomagok útra készen, akár a három nővér is.

Hogyan és meddig lehet létezni ott, ahol minden apró történést beleng az apa és egy olyan moszkvai gyermekkor emléke, ami az évek teltével már-már halványodni kezdett? A boldogság lehetőségei kifakulni látszanak, vastag porként telepszenek rá minden Moszkvába előkészített csomagra, álomra. Szinte észrevétlenül válik minden tragikussá, ami azelőtt csak szomorú, vagy nyomasztó volt. Pedig ez egy békés, csendes, vidéki környezet. Ahol akár boldogság is foganhatna.
Jegyár: 35/15 lej.

Rendező: Albu István
Szereplők: Bocsárdi Magor, Boros Mária | Szilágyi Míra, Bartha Boróka, Vajda Gyöngyvér, Máthé Annamária, Moșu Norbert-László, Faragó Zénó, Fodor Alain Leonard, Kolozsi Borsos Gábor, Nagy Csongor-Zsolt, Tamás Boglár
Díszlet- és jelmeztervező: Márton Erika
Zeneszerző: Bocsárdi Magor
Képzőművész: Ferenczi Zoltán

► Csiky Gergely Állami Magyar Színház: Romlás
május 2., csütörtök, 18:00
Kamaraterem
Az előadás időtartama: 1 óra 40 perc. Az előadás 16 éven felüli nézőknek ajánlott!

Szerelem és halál két kiapadhatatlan forrása a művészetnek. De mégis mit jelent a szerelem és mit jelent a halál? Milyen mértékben helyettesítheti a művészet az életet? Az ember létezésének tud egyértelmű lenyomataként szolgálni az, ami a munkásságából fennmaradt?

A marosvásárhelyi születésű Bartis Attila kortárs magyar író az elmúlt években nemcsak regényeinek (A nyugalom, A séta, A vége), hanem drámáinak köszönhetően (melyekből jómaga is rendezett előadást) vált a kortárs magyar irodalom megkerülhetetlen alkotójává. A Romlás (2005) című drámájában a szerelem és élet kikerülhetetlen visszásságait vizsgálva kérdőjelezi meg a Művészet, az Egó, az Önzés és a Szeretet egyértelműen bonyolult fogalmait.
Jegyár: 35/15 lej.

Rendező: Mátyás Zsolt Imre
Szereplők: Nagy István, Magyari Etelka, Tóth Eszter Nikolett, Kiss Attila, Molnos András Csaba
Díszlet: Albert Alpár
Jelmez: Szélyes Andrea
Zeneszerző: Bayer Sebastian
Projekció: Benedek Levente
Ügyelő: Deák Irén
Súgó: Czumbil Marika

Csiky Gergely Állami Magyar Színház: Romlás


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »