Szent György Napok 2016. – Tűzijáték helyett lampionok

Szent György Napok  2016. – Tűzijáték helyett lampionok

Az idei, 25. városünnepen elmarad a tűzijáték, helyette lampion­eregetést szerveznek. Az április 24-ei zárókoncert az LGT Zenevonata lesz, a neves magyar együttes Presser Gábor nélkül jön Sepsiszentgyörgyre. Előttük – és Luiza Zan dzsesszénekesnő után – a múlt század nyolcvanas éveiben világsztárrá vált Bonnie Tyler brit rockénekesnő lép fel. A főtéri nagyszínpadon Guinness-rekordkísérletre is sor kerül, a Kultúrkert zenei kínálatát idén finomítják, a Bod Péter Megyei Könyvtár pedig több kortárs szerzőt visz el a fiatalokhoz – közölte Erdély András, a Szent György Napok szóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján. Borudvar két helyen is lesz, az újságírók is saját zenekart alakítottak, és ezzel mondhatni végleges a jubileumi városnapok programja.

Az április 16-án kezdődő kulturális hét műsorát március 18-ai lapszámunkban ismertettük; a rendezvénysorozat kiegészítésével tegnap készültek el a szervezők, ezután már csak az a kérdés, hogy ki hova ér el… Az eddigiekhez ugyanis több könyvbemutatót, író-olvasó találkozót is hozzá kell adni, no meg a Kultúrkert eseményeit. Innen idén kitiltják a rockot, amelyből amúgy is elég jut a város többi helyszínére, és a hely szelleméhez jobban illő zenei felhozatallal várják a közönséget: a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, Vargha Mihály a minőségi, archaikus tánczenét említette, a városnapokon valamikor jelen levő, de kikopott reneszánsz hangulat felelevenítésére neves régizene-együtteseket hívtak meg, és a klasszikus muzsika hívei is élvezhetik a szabadtéri koncertek hangulatát.

A múzeumigazgató nem csupán a kertbe, hanem az épületbe, az állandó és időszakos kiállításokra is várja az érdeklődőket, lesz jurta és mongol képzőművész a Dzsingisz kán unokái címmel nemsokára megnyíló tárlathoz, kinti és benti múzeumpedagógiai foglalkozások a kicsiknek és borudvar a nagyoknak, illő harapnivalóval (sajtokkal, pogácsákkal) a jóféle nedűk mellé. A Kultúrkert látogatóinak kényelmére fából és műanyagból ülőkéket is készítenek.

A Bod Péter Megyei Könyvtár kortárs szerzőket ajánl az olvasóknak, és kiemelten odafigyel a fiatalok, diákok megszólítására. Összesen tizenkét mai alkotóval lehet találkozni a városnapokon, hármas csoportosításban: az „irodalmi akadémia” meghívottjaként Marnó János, Kiss Noémi és Bartis Attila beszélget Szegő Jánossal, a Magvető Kiadó szerkesztőjével, a Tilos az Á Kiadó egyenesen az iskolákba – a Székely Mikó Kollégiumba, a Mikes Kelemen Líceumba és a Plugor Sándor Művészeti Líceumba – viszi a tizenévesekhez közelebb álló Kemény Zsófit, Laboda Kornélt és Nényei Pált, akikkel biztosan érdekes lesz a Péczeli Dóra által irányított irodalomóra, a kisebbekkel pedig Jeney Zoltán, Havasi Attila és Győrei Zsolt találkozik egy-egy jóízű mese, vers és paródia kedvéért.

Ugyancsak nekik szól Gergely Edó frissen megjelent könyvének, a Monyónyárnak a bemutatója is, ami a tavaszi vakáció előtt is jól foghat. És egy állandó sorozat részeként a kortárs román szerzők magyarul (is) megjelent köteteit is bemutatják, ezúttal egyféle időutazáson: a jászvásári Lucian Dan Teodorovici A bábmester börtönévei és Daniel Vănulescu Csókolom a segged, szeretett vezérünk című könyve az 1990 előtti korszak komolyabb és humorosabb lenyomatai. És van egy tizenharmadik meghívott is, Térey János, aki Szonda Szabolcs könyvtárigazgató szerint csak azért lóg ki a naptárból, mert április 15-én, tehát a Szent György Napok hivatalos megnyitója előtt tud eljönni.

Könyvbemutatót egyébként a Székely Nemzeti Múzeum is tervez: Kós Károly és Sepsiszentgyörgy címmel három és fél éves kutatás után Anthony Gall szerkesztett egy olyan kötetet, amelyben sok újdonság is van, például a meg nem valósult polgármesteri hivatal tervrajza.

Szintén a kulturális hét része egy másik rendhagyó koncert is. Az újságírókból alakult kilenctagú banda április 18-án a Park vendéglőben mutatkozik be – a műsor még titok, de a buli nem csak az olvasó- és hallgatóközönségnek szól, és lefolyásáról egész biztosan beszámol a helyi sajtó.

Közben a vásári hétvége fellépőinek sora is bővült: a főtéri nagyszínpadon pénteken a bécsi DelaDap fesztiválzenekar világzenekoncertet ad, április 23-án, szombaton pedig az idén 555 éves szülővárosa tiszteletére Orbán-Barra Gábor triál biciklijével 555 ugrást készül végrehajtani, ami új (a jelenlegi 495 ugrásos csúcsot messze túlszárnyaló) Guinness-rekord is lenne. Erre az eseményre minél több szurkolót várnak, két keréken vagy két lábon.

A jubileumi városnapokhoz kapcsolódó kezdeményezésként már relikviákat is gyűjtenek: a régi fényképeket, újságcikkeket, műsorfüzeteket, trikókat, jelvényeket, ajándéktárgyakat a város­imázs-irodába lehet bevinni. A gyűjtemény felkerül a rendezvény hivatalos Facebook-oldalára, a beküldők között páros belépőt sorsolnak ki kedvenc előadójuk koncertjére.

És végül egy szintén sokakat érdeklő hír: a Kultúrkertből az Indivino főtéri üzlet által főleg magyarországi borászokkal szervezett termékbemutató udvar idén az Olt utcába költözik, de a múzeum udvarán is lesznek bor- és borkorcsolyasátrak, csak győzze a közönség a fogyasztást…

Demeter J. Ildikó
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »