Szent Erzsébet-kiállítás nyílt Székesfehérváron

Szent Erzsébet-kiállítás nyílt Székesfehérváron

„Beragyogta a világot” címmel Szent Erzsébetről nyílt fotókiállítás Székesfehérváron július 7-én, az Árpád-házi királylány születésének ünnepe alkalmából. A karitász védőszentjének tiszteletére rendezett tárlatnak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház ad otthont.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Varsányi Katalin gyógyszerész, fotográfus bejárva a világot, több mint harminc éve gyűjti az Árpád-házi Szent Erzsébet-ábrázolásokat. A tárlaton látható fotók nemcsak európai országokban készültek, hanem brazíliai, kanadai és indiai emlékeket is megőriztek.

A július 7-i ünnepségen Spányi Antal püspök, a katolikus karitász püspök-elnöke nyitotta meg a kiállítást. Köszöntőjében II. András magyar király és Merániai Gertrúd lányának, Árpád-házi Szent Erzsébetnek az életét állította a jelenlévők elé. „A szívből imádkozó gyermekből odaadó feleség és anya lett, aki mindig igyekezett feladatát teljesíteni és a rábízottaknak gondját viselni. Boldog családi élet után, özvegyen még inkább Istennek élt, a jó szolgálatába állította életét. Istenre bízva önmagát halt meg fiatalon, és hisszük, hogy a szentek között ma is tesz értünk” – hangsúlyozta a püspök. A főpásztor megköszönte a kiállítás alkotójának, Varsányi Katalinnak, hogy Szent Erzsébetnek, a szolgáló szeretet védőszentjének életpéldáját a saját eszközeivel odaadóan és hűségesen terjeszti.

A Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász megalakulása óta Szent Erzsébet nyomdokain jár. A szegények segítőjeként ismerik, első gyerekének születése után menedékhelyet alapított árva gyerekek részére, második gyermeke születése után hálából 28 ágyas kórházat létesített, ahol maga is segített a betegápolásban. „Szent Erzsébet életének minden szakaszában Isten szeretetének békéjében és örömében élt. Ezek voltak lelkének igazi kincsei és ezeket osztogatta bőkezűen mindenkinek” – mondta a megyéspüspök.

Varsányi Katalin rövid beszédében bemutatta a kiállítás fényképeit és tárgyi emlékeit, amelyek Szent Erzsébet tiszteletét örökítik meg világszerte. A gyógyszerészként dolgozó amatőr fotós megosztotta az érdeklődőkkel a fényképek születésének történetét. Beszélt arról, hogyan érintette meg a betegek segítője és fedezte fel az üzenetét a gyógyszerész szakmában. Megköszönte Spányi Antal megyéspüspöknek a lehetőséget, hogy a tárlat Székesfehérvárra is elérkezhetett. Bemutatta, hogy Szent Erzsébet jótékony cselekedetei az utókorra milyen hatást gyakoroltak, és kiemelte, hogy a szent minden emberben a szenvedő Krisztust látta. Legismertebb mondását idézte, amelyet meg kellene fogadni a ma emberének is: „Látjátok, az embereket boldoggá kell tenni.”

Varsányi Katalin első kiállítását 2007-ben nyitották meg Budapesten, az Avilai Szent Teréz-templomban. Azóta volt tárlata többek között Kassán, Fehérvárcsurgón, Veszprémben, Nyírbátorban, Zsámbékon, Fóton, Cegléden és különféle intézményekben, rendezvényeken. A székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház a 23. helyszíne a Szent Erzsébet életéről és kultuszáról szóló fotókiállításnak. A kiállítást megtekintették a XIII. Gyógyszerésztörténeti Nyári Egyetem résztvevői is – gyógyszerészek, kutatók, egyetemi tanárok, a szakma iránt érdeklődők, muzeológusok, egyetemisták – akik Székesfehérváron tartották szakmai ülésüket a gyógyszerészet és a hit kapcsolatának témájában.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »