Szent Ágota-napot tartottak Sárszentágotán

Szent Ágota-napot tartottak Sárszentágotán

Május 7-én újra zarándokokkal telt meg a sárszentágotai Szent Ágota-templom. A pandémia miatt 2020-ban egyáltalán nem, 2021-ben pedig szűkebb keretek között rendezték meg a Szent Ágota-napot. Az idei ünnepen Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatott be koncelebrált szentmisét.

A rendezvény a mellrák elleni küzdelemre felhívó, már hagyománnyá vált motoros felvonulással kezdődött. Bognár Károly plébános megáldotta a motorokat, vezetőiket és utasaikat. A nap folyamán az érdeklődők egészségügyi szűréseket vehettek igénybe. Az ünnepi eseménysor résztvevői ezt követően megismerhették Szent Ágota szenvedéstörténetét, a helyi Szent Ágota Általános Iskola tanulói előadásában.

Siák Gáborné átnyújtotta Sebestyén Zoltán sárszentágotai polgármester részére a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezete javaslatát, hogy adományozzanak Sárszentágota község díszpolgára kitüntető címet Göblyös Péter professzor, Szent Ágota magyarországi tiszteletének felélesztője számára, aki sokat tett azért, hogy Sárszentágotán is élővé válhasson Szent Ágota kultuszának ápolása.

Az esemény díszvendége, Eperjes Károly színművész volt, aki tanúságot tett hitéről, Istenhez való viszonyáról.

*

A Szent Ágota-napon Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét, koncelebrált Mészáros János esperes és Bognár Károly plébános.

Hírdetés

Krisztus kereszthordozása kicsi részének átvállalása, mások szenvedésének megkönnyítése olyan kegyelmet nyújt az ember számára, amely üdvözítő és felemelő hatással bír – emelte ki szentbeszédében a főpásztor.

Arról is szólt, hogy Kaszap István és Bogner Mária Margit – akik ugyan nem vértanúhalált haltak, mint Szent Ágota –, életpéldája máig ható, mindannyiunk számára követendő, az üdvösség útjára vezető mintát nyújt.

A rendezvényen jelen volt Varga Gábor országgyűlési képviselő, továbbá a Fejér Megyei Értéktár Bizottság képviseletében Árgyelán János megyei képviselő.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szöveg: Siák Gáborné, Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezete

Fotó: Kovács Marcell

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »