Szennyezett Sajó – Kiírták a közbeszerzést

Szennyezett Sajó – Kiírták a közbeszerzést

A Sajó szennyezése kapcsán az Ércbányák állami vállalat 185 ezer euró értékű közbeszerzést írt ki az alsósajói bányába folyó felszíni vizek átirányítására.

Az állami vállalat feladatául szabták olyan intézkedések azonnali megtételét, melyek célja, hogy csökkenjen a bánya mélyebb szintjeire jutó, még szennyezetlen vizek mennyisége. „A megrendelés tárgya olyan műszaki intézkedések megtétele a föld alatt, amelyek biztosítják az alsósajói bánya VI. szintjének alacsony ásványianyag-tartalmú vizeinek átirányítását, amelyek a kisfeketepataki lelőhelytől a felszínre, majd onnan az újonnan épült Márta vízelvezető tárón át a Sajó folyóba folynak” – pontosított az Ércbányák vállalat.

Mint ismert, a Sajó február közepén vált vörösesbarnává, rozsdaszínűvé amiatt, hogy az elhagyatott alsósajói vasércbányából szennyezett víz kerül a folyóba. A bányát 1975-ben nyitották meg, 2008-ban hirtelen, szinte egyik napról a másikra bezárták, s az érc fejtésénél használt technológia, a bányagépek a föld gyomrában maradtak. A létesítmény az Ércbányák állami vállalat fennhatósága alá került. A tizenháromszintes bányát fokozatosan ellepte a víz, amelyet 2011-ig elektromos szivattyúval távolítottak el. Ezután egy vízelvezető tárót vájtak ki, amely egyenesen a Sajóba torkollik. A bánya mostanra megtelt vízzel, amely az alsóbb szinteken szennyeződik, majd a nagy mennyiségű szennyeződéssel egyetemben a folyóba ömlik.

Hírdetés

A szennyezett víz rengeteg oldott vasat tartalmaz, amely a folyóban oxidál, vörösesbarnára festi annak vizét. Naponta körülbelül 2,5 tonna vasvegyület kerül a Sajóba, emellett más veszélyes nehézfémek, átmeneti- és félfémek, például nikkel, mangán, cink vagy arzén.

A helyzettel a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP) is foglalkozik, bár az már más kérdés, mennyire hatékonyan. A környezetvédelmi tárca a gazdasági minisztériumra mutogat, ennek hatáskörébe tartozik az állami bányavállalat, amely azonban szintén mossa kezeit.

A szennyezés már elérte Magyarországot is. Az ökológiai katasztrófa kapcsán Nagy István magyar agrárminiszter együttműködést sürget, s ennek kapcsán találkozót kezdeményezett szlovák kollégájával, Ján Budajjal.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »