Szemüveges forradalom

Szemüveges forradalom

Talán Jürgen Klinsmann volt az első, akit német labdarúgóként komolyan tiszteltek Angliában. Évekkel később Dietmar Hamann Bajnokok Ligáját nyert, de mégsem ő, sokkal inkább egy Lovasi András-hasonmás edző fejt(ett) ki elementáris hatást a ködös Albionban. Jürgen Klopp a modern kor embere: a Liverpool menedzsere tudatosan használja a sajtót a saját és csapata céljaira.

Emlékezetes pillanat volt! 2013. május 24-én Jürgen Klopp spontán villantotta meg spanyoltudását a Wembleyben rendezett sajtótájékoztatón. Másnap Bajnokok Ligája-döntőt játszott a Dortmund, a német mesterből próbálta kiszedni egy újságíró, hogy halad a spanyollal, és vajon igaz-e, hogy a Real Madridnál kap állást. Jürgen Klopp széles mosoly kíséretében megjegyezte: „Una cerveza, por favor”. Azaz kérne egy sört. Felrobbant a terem a nevetéstől, még a heves érzelemnyilvánítástól tartózkodó németek is vígan kacarásztak. Abban a percben mindenki tudta, hogy a szemüveges mester így kerülte ki a választ, és mindenki biztosra vette, hogy nem ő lesz a Real új edzője.

Másnap a kis Dortmund megszorongatta a nagy Bayernt a BL-döntőben, de elbukott. Jürgen Kloppot senki nem hibáztatta a vereségért, két év múlva bőven kaphatott volna a kritikákból, de senki nem bántotta. Nyugodtan dolgozhatott tovább Dortmundban, pedig majdnem alászállt csapatával a másodosztályba. Az idény végén leköszönt, többször nem kottyintotta el kedvenc szakmai kifejezését, a gegenpressinget. Ma már Angliában szajkózzák Jürgen Klopp zanzásított ars poeticáját, a labdavesztés után történő visszatámadást. A szemüveges mester egyszerűen imádja a saját taktikáját, egy alkalommal azt találta mondani, hogy a gegenpressing a legjobb irányító, a leginkább hatékony rendezési elv.

A borostás német mester 2015. október 5-én állt munkába a Premier League-ben a tizedik helyen álló Liverpoolnál. A drukkerek egy szedett-vedett csapatot láttak az Anfield Roadon, senki nem értette, hogy mi abban a pláne, ha egy korábbi BL-döntős edző közepes minőségű játékosokkal dolgozhat. Jürgen Klopp májusban fejezte be a munkát Dortmundban, nehezen bírta a tétlenséget, így örömmel fogadta el a Liverpool hívását. Munkába állt, azonnal magára irányította a figyelmet, de nem a Mourinho-vonalon mozgott. Minden létező fórumon kiállt a játékosai mellett, kommunikációs hadviselésével senkit nem akart magára vagy a csapatára haragítani.

Minden megszólalása a spontán és a tudatos viselkedés határán mozog. Ösztönösen ráérez, mikor melyik arcát mutassa a külvilágnak: a csapattal együtt kesergő, a drukkerek fájdalmában osztozó apuka, vagy a mindenre elszánt, mosolygós, hiperlaza menedzser képében jelenjen meg. A kispad mellett áll, mint egy szobor, máskor hevesen gesztikulál, néha valósággal megbolondul. Dortmundi korszakában egy félresikerült BL-meccsen magából kikelve fojtogatta a negyedik játékvezetőt. Liverpoolban ilyen nagyjelenetet még nem rendezett, pedig a csapata mindent elkövetett, hogy felzaklassa, főleg a Premier League-ben. Jürgen Klopp csapata csak két helyet ugrott a tabellán, esélye nem volt beférkőzni az első négy közé.

A két meghatározó játékos, Roberto Firmino és Philippe Coutinho nem sztár, de ez a német edzőt nem zavarja. Jürgen Klopp a tehetséggondozás mellett inkább az egységteremtésben, hangulatstabilizálásban kimagasló. Ő csinált világsztárt Dortmundban a lengyel bajnokságból érkező Robert Lewandowskiból, és ő egyengette a 2014-es világbajnokságot eldöntő Mario Götze útját, de a Borussiánál is legalább annyira az egység vezetett sikerre, mint a sztárok egy-egy villanása. Ebből a szempontból még könnyebb a dolga Liverpoolban.

A német mester gyorsan felismerte, hogy oda kell tennie magát a nemzetközi színtéren, mert ezzel megmentheti az idényt. A terv bejött: a Pool bemasírozott az Európa-liga döntőjébe, ahol 3-1-es vereséget szenvedett a Sevilla csapatától. A Tottenhamnél istenített Jürgen Klinsmann, a Liverpoollal BL-t nyert Dietmar Hamann után Jürgen Klopp lehet az első német, aki maradandó nyomot hagy Angliában.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »