Szemkilövetés Franciaországban: már vizsgálják a legújabb rendőri erőszakot

Vizsgálatot indított a francia rendőrség felügyeleti szerve egy szakszervezeti megmozduláson súlyosan megsérült tüntető ügyében – közölte szombaton az illetékes francia hatóság, az IGPN.

A 46 éves szakszervezeti aktivista a munkajogi reform elleni csütörtöki tüntetésen a szemén sérült meg súlyosan "egy még azonosításra váró lövedéktől" – erősítette meg szombaton a sértett ügyvédje, Julien Pignon, aki feljelentést tett az állítólagos rendőri erőszak miatt.

Az ügyvéd elmondása szerint több szemtanú is látta, hogy a tüntető tömeg "nem volt ellenséges, semmi nem igazolta a súlyos sérüléseket okozó fegyver használatát a rendőrség részéről".

"Mindent megteszek az igazság kiderítésére" – mondta Laurent Theron, a megsérült szakszervezeti tüntető a BFM hírtelevízióban. Elmondása szerint a fél szemére nem lát, és a szeme körül az arccsontja több helyen is eltört.

"A prefektúra azonnal az IGPN-hez fordult, hogy vizsgálja ki, pontosan milyen körülmények között történtek a cselekmények" – olvasható a rendőrségi közleményben.

A belső eljárás mellett a párizsi ügyészség is vizsgálatra kérte fel az IGPN-t.

A hét szakszervezet által csütörtökön meghirdetett párizsi felvonuláson 12-en, nyolc rendőr és négy tüntető sérült meg, a rendőrség 16 embert előállított.

A munkajogi reform ellen az elmúlt hónapokban meghirdetett megmozdulásokon rendszeresek az összecsapások a tüntetők és a rendőrség között. A hatósági erőszak miatt eddig mintegy hatvan bejelentés érkezett. A belügyminisztérium összesítése szerint pedig 605 rendőr és csendőr sérült meg a hónapok óta tartó tüntetéseken.

Francois Hollande államfő többször is kijelentette, ha nem sikerül csökkentenie a 10 százalékon stagnáló munkanélküliséget, nem indul a jövő évi elnökválasztáson. A munka törvénykönyvének reformja, amely már életbe lépett, a kormány ígéretei szerint a munkanélküliség csökkentése érdekében rugalmasabbá teszi a foglalkoztatást. Az érdekképviseletek szerint viszont ez csorbítaná a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, megnövelné a munkaidőt és megkönnyítené az elbocsátásokat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »