Szemita belviszályok adnak munkát a dán bíróságnak

A dán igazságszolgáltatás kedden első fokon felmentett négy dán fiatalt, akiket "terrorcselekményben való bűnrészességgel" vádoltak a koppenhágai zsinagóga elleni, 2015 februárjában elkövetett merénylet ügyében.

A 27 éves Bhostan Hossein, a 21 éves Liban Elmi, a 23 éves Ibrahim Abbas, és a 32 éves Mahmoud Rabea ismerte az elkövetőt, a 22 éves palesztin származású dán Omar El-Husseint. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek hűséget fogadott Hussein egy rendőri akcióban vesztette életét, miután néhány óra leforgása alatt meggyilkolt egy zsidó biztonsági őrt, a 37 éves Dan Uzant, és végzett egy dán rendezővel.

Hussein órákkal a zsinagóga elleni támadás előtt egy művészkávézóban lövöldözött, ahol egy rendezvény zajlott a Mohamed-karikatúrái miatt az iszlamisták célkeresztjében álló svéd Lars Vilks részvételével. A szélsőséges itt meggyilkolta Finn Norgaard 55 éves dán rendezőt, és három rendőrtisztet is megsebesített.

A négy fiatal beismerte, hogy a két támadás között találkoztak a merénylővel egy internetkávézóban, ahol a zsinagóga elleni támadásra bátorították Husseint. Azonban a bíróság szerint ez nem meríti ki a terrorcselekményben való bűnrészesség jogi kategóriáját, amelyért akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphattak volna.

Bár a dán fiatalokat tisztázták a fő vádpont alól, további bűncselekmények miatt még zajlik az eljárás ellenük.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »