Szemfényvesztés vagy valós segítség? – leghamarabb decembertől jöhet a sokak által már novemberre várt minimálbér-emelés

Szemfényvesztés vagy valós segítség? – leghamarabb decembertől jöhet a sokak által már novemberre várt minimálbér-emelés

Ellentmondásos a minimálbér-emelés megítélése a szakszervezetek és a munkáltatók körében. Előbbiek elkerülhetetlennek tartják a növelést, hogy fékezzék a munkaerő-elvándorlást, ám a vállalkozók szerint az intézkedés szemfényvesztés csupán, hogy több adót hajtson be az állam. Szerintük inkább a vállalkozók versenyképességét kellene növelni.
Leghamarabb december elsejétől nőhet a minimálbér, de az is megtörténhet, hogy 2019. január elseje lesz a fizetésemelés és egyben a differenciált minimálbér bevezetésének időpontja Viorica Dăncilă kormányfő szerdai nyilatkozata alapján.

Ugyan korábban az Országos Előrejelzési Bizottság (CNP) és a munkaügyi minisztérium is – élen Lia Olguța Vasilescu tárcavezetővel – november elsejei bevezetést rebesgetett, a miniszterelnök szerdán egyértelműen leszögezte: „semmi szín alatt november elsejétől”. „Beszéltünk a szakszervezetekkel. Megnézzük, hogy december elsejétől vagy január elsejétől időszerű” – válaszolta a miniszterelnök a minimálbér emelését firtató újságírói kérdésre.

Egyetértését fejezte ki ugyanakkor a differenciált minimálbér kapcsán. „Nem, nem diszkrimináció, van ilyen más tagállamokban is” – mondta. Amikor pedig arról kérdezték, hogy befagyaszthatják-e a fizetéseket 2019-ben, ahogyan az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által a brüsszeli illetékesekhez elküldött dokumentumban szerepel, a miniszterelnök közölte: „a kormányülés elején bejelentem. Természetesen nem értek egyet ezzel.”

A munkaügyi minisztérium amúgy kedd este, a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek képviselőivel folytatott egyeztetést követően közleményben tudatta, hogy

megállapodás született a minimálbér emeléséről, mint ahogy a megkülönbözetett minimálbérről is. Az egyetlen pont, amelyben még nézeteltérés van a felek között, az az, hogy mikortól alkalmazzák.

Hírdetés

A keddi megbeszélésen Viorica Dăncilă kormányfő, valamint Lia Olguța Vasilescu munkaügyi és Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ismertette a társadalmi partnerekkel a kormányhatározat-tervezetet, ami havi 2080 lejre emeli a bruttó minimálbér összegét, ami nettó értékben a jelenlegihez képest 100 lejes emelkedést jelent.

– mutat rá a munkaügyi tárca közleménye.

Eszerint a szakszervezetekkel és munkáltatói szövetségekkel folytatott keddi egyeztetésen arra az egyhangú következtetésre jutottak, hogy a minimálbér emelésére szükség van, nézeteltérés csak annak kapcsán alakult ki, hogy mikortól alkalmazzák, miután a szakszervezetek azt kérték, hogy még idén november elsejétől, a munkáltatók azonban csak 2019. január elsejétől szeretnék.
„A kormány a lehető legrövidebb időn belül döntést hoz, amit nyilvánosságra hoznak, hogy a hitelutalványozók és a romániai vállalkozások elő tudják készíteni az intézkedés gyakorlatba ültetését” – szögezi le a közlemény.

A minimálbér-növelés szükségessége megkérdőjelezhetetlen, hiszen lassan kiürül az ország, a fiatalok százezerével vándorolnak el külföldre, mert itthon nem tudnak megélni – szögezte le szerdán a Krónika megkeresésére Bong Vilmos, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség Kovászna megyei elnöke. Hozzátette, elfogadja, hogy vannak olyan vállalkozások, amelyek a megemelt minimálbért nem tudják előteremteni, de meglátása szerint erről szól a kapitalizmus. „A vállalkozók, ha nyereséget termelnek, jól élnek, de el kell fogadniuk, hogy az éremnek van egy másik oldala is, a munkavállalókat meg kell fizetni, és vannak olyan helyzetek, amikor esetleg nem működnek jól a dolgok” – szögezte le a szakszervezeti vezető. Meglátása szerint amúgy

a kormánynak kötelező módon lépnie kell, hogy változzon a jelenlegi helyzet, hogy megfékezzék a munkaerő-kivándorlást, és erre kevés eszköz áll a rendelkezésére.

„Az adókedvezmények mellett a kormány csak azt tudja tenni, hogy lassan emelgeti a minimálbért, a szakszervezetek évek óta küzdenek ezért” – emlékeztetett Bong Vilmos.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »