Szeméttelep helyén épül napelempark

Szeméttelep helyén épül napelempark

A makói Hanki-Ker Kft. beruházására mindenki fölfigyel, aki Makó felől érkezik Kövegyre. A bekerített, kamerával figyelt napelemek ugyanis olyan helyen állnak, amely mellett régen téglagyár működött, később pedig szeméttelep. Sokáig elhanyagolt, isten háta mögötti környék volt.

A beruházótól tudjuk, hogy a két naperőmű megépítésének tervezése, előkészítése két éve kezdődött. Most jutottak el odáig, hogy a kisebbik készen áll. A kisebbik erőmű 10 százalékos önerővel, a Magyar Fejlesztési Bank támogatott hiteléből épült. A nagyobbik szintén 10 százalékos önerő mellett a Budapest Bank piaci alapú hiteléből valósul meg. A beruházónak szerződése van az áramszolgáltatóval, amely vállalta, hogy a Kövegy mellett megtermelt energiát átveszi és kifizeti az árát. Azt, hogy az erőművek mikor állnak munkába, még nem lehet tudni, írta a delmagyar.hu.

Hírdetés

Az utóbbi időben egyre több helyen lehet látni működő vagy készülő napelemparkokat. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemrég közzé tett beszámolója szerint 2010 és 2016 között 2 megawattról 220 megawattra nőtt a hazai napelemek beépített teljesítménye. Az évi teljes energiafogyasztáson belül a megújuló energia részaránya 14,19 százalék volt, ami már meghaladta a Megújuló Energia Irányelvben 2020. évre tervezett 13 százalékot.

Fotó: Kuklis István


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »