Szemétdombra kerültek a forradalom relikviái Temesváron? – Az ortodox püspökség cáfol

Szemétdombra kerültek a forradalom relikviái Temesváron? – Az ortodox püspökség cáfol

A temesvári Ortodox Katedrális lépcsői, amelyeket 1989 decemberében vérrel áztattak a fiatal forradalmárok, Adrian Orza volt alpolgármester szerint a 2013 évi felújítás során egy Temesság melletti szeméttelepre kerültek. A Nyugati Egyetem most megpróbálja megmenteni a relikviák egy részét, amelyekből egy műalkotás születhet az egyetem tanárai és diákjai jóvoltából.

A betonból készült és darabokra tört lépcsőket a temessági erdő szélén találták meg, és a Cons Electrificare Instal munkásai segítségével három köbméternyi lépcsőmaradványt Temesvárra szállítanak, és átadják az egyetem Művészeti Fakultásának. Az egyetem pályázatot hirdet a jelképes értékű vasbeton lépcsőmaradványok értékesítésére, amelyekből emlékmű készülhet a temesvári forradalom áldozatai tiszteletére.

„Örültem annak, hogy előkerültek a lépcsőmaradványok, de el is szomorodtam – nyilatkozta Marilen Pirtea, a Nyugati Egyetem rektora. – Elszomorított, hogy történelmünknek egy darabja a szemétdombon hevert évekig. Azért örvendek, hogy sikerült őket azonosítani, és hogy művész kollégáim értékesíteni fogják ezeket a relikviákat. Tisztelegni szeretnénk azoknak az embereknek az emléke előtt, akik akkor történelmet írtak”.

Az ortodox metropolita, Ioan Selejan azonban cáfolja, hogy a hulladéktelepre kerültek volt a lépcsők. Szerinte azokat valójában a temessági kolostor kertjében tárolják, ahol biztonságban vannak.

Pataki Zoltán
nyugatijelen.com


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »