Személyre szabott segítség a téli krízisidőszakban

Átfogó és személyre szabott segítséget nyújt a téli hónapokban a rászorulóknak a Magyar Református Szeretetszolgálat, amelynek támogatásához országos adománygyűjtést hirdet a karitatív szervezet. A Felebarát program részeként az alapítvány hideg és meleg élelemmel, tűzifával és utalványok formájában anyagi támogatással is segíti a nélkülözésben élő családokat és idős testvéreket. A következő hetekben kiemelt szerepet kap a hajléktalanok támogatása is.

Az adventi időszakban több mint nyolcezer gyermek ünnepét tette szebbé a Magyar Református Szeretetszolgálat, valamint száz tonna tartós élelmiszert és tisztálkodási szert gyűjtött össze a szervezet a nehéz helyzetben élő családok és idősek támogatására határon innen és túl. A segítségre azonban nemcsak karácsonykor van szükségük a rászorulóknak, hanem a teljes téli krízisidőszakban, amikor az otthon melegének biztosítása nagy terhet jelent az egyébként is szűkös anyagi helyzetben élőknek. Ebből a szükséghelyzetből kiindulva hirdeti meg az év első hetében Felebarát címmel negyedéves adománygyűjtését a Magyar Református Szeretetszolgálat.

MRSZ Felebarát program (f.Czeglédi Zsolt MTI)

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A program célja, hogy január és március között jelentősebb mértékben, személyre szabottan támogassa az alapítvány a leginkább rászorulókat, a kérelmező egyéni szükségletének megfelelően. A megélhetési gondokkal küzdőket tartós élelmiszercsomagokkal, tisztító- és tisztálkodási szerekkel, továbbá indokolt esetben utalvány formájában anyagi támogatással segíti. Azok számára, akiknek a fűtés hiánya jelent fenyegető veszélyt, tűzifát juttat országszerte a szervezet. A téli krízisidőszakban mindezek mellett kiemelten fontos a hajléktalanok támogatása is. A főváros mellett Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Sárospatakon a szolgálat több alkalommal szervez melegétel-osztást a nincstelenek számára, illetve teajáratot üzemeltet Budapesten és Miskolcon heti rendszerességgel, amikor forró itallal, szendvicsekkel és takarókkal látja el az utcán élőket.

MRSZ Felebarát program 2. (f.Vargosz)

Fotó: Vargosz

A programról és a téli segítségnyújtásról Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója így fogalmazott: – A téli krízisidőszak idején az egyik legfőbb üzenete a programunknak, hogy vegyük észre a hozzánk közel élőkön, ha bajban vannak, szükséget szenvednek, és ne menjünk el szótlanul mellettük. Szeretnénk, ha a rászorulók iránti szolidaritás nem csak az adventi időszak végéig tartana, hiszen a Biblia üzenete örök: szeresd felebarátodat, mint magadat!

A Magyar Református Szeretetszolgálat Felebarát programja 2024. január 5. és március 31. között a 1358-as adományvonal hívásával támogatható, amely egységesen 500 forint felajánlást jelent, továbbá tetszőleges összeggel segíthető az adománygyűjtés az adomany.jobbadni.hu oldalon, valamint az alapítvány bankszámlaszámára történő utalással: 10702019-85008898-51100005 (közlemény: Felebarát).