Személyre szabott árakat ajánl az Electrica áramszolgáltató

Személyre szabott árakat ajánl az Electrica áramszolgáltató

Személyre szabott árakat kínál az Electrica Rt. országos áramszolgáltató a lakossági fogyasztóknak is a villamosenergia-piac liberalizációjára adott válaszként.

electrica penztar vn 001_b

„Hallottam valakitől, hogy jobb árajánlatot kapott az Electrica Rt.-től, így bementem én is az áramszolgáltató pénztárához érdeklődni, lehetséges-e, hogy olcsóbb legyen a villanyszámlám. Válaszul én is egy kedvezményes árajánlatot kaptam, igaz, csak pár banival olcsóbbat, mint ami a korábbi szerződésemben szerepelt” – mesélte egy csíkszeredai férfi, aki a napokban kötött új szerződést a villanyáram-szolgáltatóval. Esetében az energia kilowattóránkénti árát 0,19810 lejről 0,14613 lejes értékre csökkentették. A villanyszámla természetesen az alap-energiaár mellett még számos más értéket magában foglal, ilyenek többek között az általános forgalmi adó (áfa/TVA), a szállítási és elosztói díjak.

„Alkudható” díjszabás

A villamosenergia-szolgáltatás terén a szabadpiaci verseny is hozzájárul az energiaárak változásához. „A villamosenergia-piac liberalizációjával már a lakossági fogyasztók is kiválaszthatják, hogy ki szolgáltassa számukra a villamos energiát. A szabadpiaci szerződésre való áttérés nem befolyásolja a szolgáltatás folytonosságát, sem minőségét” – válaszolták megkeresésünkre az Electrica Rt. illetékesei.

Az országos áramszolgáltatóhoz fordultunk ugyanis, magyarázzák el, milyen szabadpiaci díjszabásokat kínálnak ezentúl a lakossági fogyasztók számára. Válaszukból kiderült, egyik legfontosabb újdonság, hogy személyre szabottan állapítják meg a díjakat, ugyanakkor egységes, fogyasztástól független, alapenergiaárral számolnak. A szerződést egy évre kötik hosszabbítási lehetőséggel. Azt is fontos tudni, hogy a villanyszámlába belefoglalt, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) által szabályozott értékekre jelenleg nem vonatkozik az árváltozás. Ilyenek többek között az elosztói díj, a szállítói díj, a kogenerációs hozzájárulás, illetve a zöldbizonylatok költsége.

Kétféle díjszabás

Az Electrica tájékoztatása szerint kétféle díjszabással dolgoznak a kis- vagy időszakos fogyasztók számára, például a hétvégi házak számára (Tariful CDE, tarif monom), illetve a többet fogyasztók számára kialakított díjakkal (tariful CRE, tarif monom cu rezervare). Mindkét esetben 30, illetve 45 napos számlázási időszakokat lehet választani, szintén külön megszabott árakkal. Ezekről bővebben az oferta@electricafurnizare.ro e-mail címen lehet érdeklődni, illetve honlapjukon, a www.electricafurnizare.ro oldalon lehet tájékozódni.

A weboldalukon található táblázat szerint jelenleg például Hargita megyében az átlagfogyasztót érintő energiaárak így alakulnak: 30 napos számlázási időszakra 0,15553 lej a kilowattóra ára, 45 napos számlázási időszakra 0,15572 lej. Ezekhez hozzáadódnak az energetikai jogszabályok által megszabott, fentebb említett értékek, illetve az egységes „napi díjak” (preţ rezervare), amely jelenleg 0,2026 lej naponként.  Az illetékesek kihangsúlyozták, az Electrica ügyfélszolgálatainál, pénztárainál tudnak részletes magyarázatot adni, segíteni a fogyasztóknak, hogy milyen díjszabású szerződést érdemes kötniük, amennyiben a szabadpiaci szerződésre térnének át.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »