Személyi kultusz: fontos posztot kapott az elnök fia

Legidősebb fiát nevezte ki a főváros, Dusanbe polgármesterének Emomali Rahmon, Tádzsikisztán államfője – jelentette pénteken a helyi média az elnöki hivatal közleménye alapján.

A 29 éves Rusztami Emomali 2015 januárja óta az elnöki hivatal korrupcióellenes ügynökségét vezette. Előtte a tádzsikisztáni vámhatóság vezetője volt, és ő a tádzsikisztáni labdarúgó-szövetség elnöke is.

A közép-ázsiai országot 1992 óra irányító elnököt és családját személyi kultusz övezi. Nem példa nélküli, hogy az államfő valamelyik családtagját nevezi ki egy vezető beosztásba. Legidősebb lánya, Ozoda Rahmon tavalyig külügyminiszter-helyettes volt, majd az elnök kabinetfőnöke lett.

2016-ban a tádzsikisztáni választópolgárok népszavazáson hagyták jóvá azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy Emomali Rahmon korlátlan alkalommal indulhasson az elnökválasztáson, s így akár élete végéig államfő maradhasson. Ezzel egy időben 35-ről 30 évre szállították le az elnökjelöltség alsó korhatárát, ami feltehetően azt hivatott előkészíteni, hogy szükség esetén Rusztami Emomali vehesse át a posztot apjától.

A legutóbbi elnökválasztáson az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői megállapították, hogy a választópolgároknak nem volt tényleges választási lehetőségük.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »