Személyi igazolványok 15 éven aluliaknak – automatikusan jár?

December elsejével lépett életbe a személyi igazolványokról szóló törvény módosítása, melynek értelmében a 15 éven aluli gyermekeknek is lesz személyi igazolványuk. Ám az nem világos egyelőre, hogy ez automatikusan jár, vagy kérvényezni kell. Kérdésünkkel az illetékes szervek osztályához fordultunk, amint megérkezik tőlük a válasz, cikkünket frissítjük.

A kormány becslése szerint 2021-ig körülbelül 900 ezer 15 év alatti gyermek, és nagyjából fél millió 65 évnél idősebb személy számára kell kiállítaniuk a csipkártyás személyi igazolványokat.

A belügyminisztérium honlapján található információk alapján a gyermekek részére készített személyi igazolványok épp úgy néznek majd ki, mind a felnőtt személyeké, azzal a különbséggel, hogy aláírás és fénykép a gyermekekről nem lesz rajta. Előnye, hogy ezentúl azoknak, akik az Európai Unión belül utaznak gyermekeikkel, vagy épp csak átkelnek a szomszédos országba, már nem kell feltétlenül  a költségesebb útlevelet készíttetniük, elég lesz a személyi igazolvány. Ezen felül személyivel utazhatunk még Svájcba, Norvégiába, Szerbiába és Montenegróba.

Hírdetés

Érinti ez a 65 évnél idősebb állampolgárokat is, akik még nem rendelkeznek csippel ellátott személyi igazolvánnyal. A hivatalból kiállított igazolványokat automatikusan kiállítják az újszülötteknek. A személyi igazolványok érvényességi ideje változó lesz: 6 éves korig kétévente kell majd cserélni, míg 6-tól 15 éves korig 5 évig lesz érvényes.

Denisa Saková belügyminiszter ma reggeli Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz, az igazolványok elkészítésének illetéke 4,50 euró, és a kérvényt a gyermek törvényes képviselője nyújthatja be a rendőrség okmányosztályán, ahol majd át is vehetik, illetve illeték ellenében házhoz is szállítják azt.

Ám a már említett minisztériumi honlap sajtóközleménye szerint

Kérdésünkkel megkerestük az illetékes szervek osztályát, amint megérkezik tőlük a válasz, cikkünket frissítjük.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »