Személycsere várható az osztrák belügyi tárca élén

Személycsere várható az osztrák belügyi tárca élén, a jelenlegi miniszter visszatérhet az alsó-ausztriai politikai életbe – sajtóértesülések szerint. Várhatóan az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetésének vasárnapi ülésén határoznak a kormányt érintő személyi változásról.

Bennfentes információk szerint Erwin Pröll alsó-ausztriai tartományi vezető azt tervezi, hogy régi bizalmasát, Johanna Mikl-Leitnert nevezi meg utódjának decemberben. Addig Mikl-Leitner a helyetteseként dolgozna. A tartományt 25 éve irányító néppárti politikus terve a párt belső körei előtt már régóta ismert.

Úgy tudni, hogy a belügyminiszteri tisztséget Wolfgang Sobotka veszi át Johanna Mikl-Leitnertől. Sobotka jelenleg az alsó-ausztriai tartományi kormányfő helyettese.

A lapok szerint Sobotka is pályázott volna a tartományi vezető pozíciójára, azonban Pröll-lel való összekülönbözése miatt most a belügyi poszttal “kárpótolják”. Ezzel a kompromisszumos megoldással vetnek véget a tartományi belső pártharcnak.

Sobotka több mint harminc éve Alsó-Ausztria politikai életének egyik főszereplője, 1998-től pénzügyi tanácsos és 2009 óta a tartományi vezető helyettese. Eddig országos tisztséget még nem töltött be. Belügyminiszterként Mikl-Leitnerhez hasonlóan várhatóan ő is határozott menekültügyi politikát fog képviselni.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetése szerint két héttel az államfőválasztás előtt nem ez a legszerencsésebb időpont a személycserére. A lapok azt is tudni vélik, hogy Mikl-Leitner neheztel a kormányban tisztséget betöltő párttársaira, mert szerinte kevés támogatást kapott menekültügyi kérdésekben.

Peter Filzmaier politológus az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) úgy nyilatkozott, hogy a párt tartományi vezetése szempontjából okos és stratégailag jó döntés született, bár a párt országos szintjén nem feltétlen előnyös. Úgy vélte: a nagy támogatói bázissal rendelkező Erwin Pröll utódját időben meg kell találni, nem szabad a 2018-as választásokra való felkészülést az utolsó pillanatra hagyni. Indoklása szerint mivel Alsó-Ausztriában 2003 óta a néppárt abszolút többséggel kormányoz, várhatóan nem befolyásolja majd a tartományi vezetést a néppárt elnökének véleménye a személyi változásról.

Az értesülést Erwin Pröll sajtószóvivője igen, azonban a belügyi tárca nem erősítette meg, csupán annyit közöltek: “nem titok, hogy Mikl-Leitner szíve Alsó-Ausztria felé húz”.

Az 52 éves Mikl-Leitner 2003 és 2011 között az alsó-ausztriai tartományi kormány tagja, korábban pedig az ÖVP tartományi ügyvivője volt.

A lapok azt is latolgatják, hogy mivel az ÖVP államfőjelöltje, Andreas Khol a felmérések szerint gyengén fog szerepelni az április 24-i választáson, a párton belül további átrendeződések várhatók.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »