Szélsőséges időjárás tombol világszerte

Özönvízszerű eső és árvíz pusztít Sri Lankán. Több százezer ember vesztette el otthonát, két hegyvidéki falut sárlavina temetett maga alá. Kanadában az erős szél táplálja a hetek óta tomboló erdőtüzeket. Szerbia nyugati részén pedig ismét tél van, hó és fagy tette tönkre a gyümölcsültetvényeket.

Sárlavina Sri Lankán

150-en életüket vesztették, amikor fölcsuszamlás temetett maga alá három falut Sri Lankán. A hatalmas esőzések miatt megáradtak a folyók, több mint 190 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Utakra dőlt fák, alámosott vasúti sínek nehezítik a közlekedést. Vannak azonban a világtól teljesen elzárt, vízzel körbevett települések, ott a katonaságot is bevetették a mentésben. A kormány segítséget ígér.

Erdőtűz Kanadában

Az elképesztő erősségű szél miatt egyelőre lehetetlen megfékezni Kanadában a hetek óta tomboló erdőtüzet. A lángok percenként 30-40 métert terjednek, és vészesen megközelítették a térség olajkútjait. A kitermelést már leállították, a tűz miatt naponta egy millió hordónyi olajjal termelnek kevesebbet az országban.

Homokvihar Kínában

Homokvihar tombol Kína Ujgur tartományában. Amatőr felvételek készültek arról a 100 méter magas homokfelhőről, amely szinte teljesen betemetett egy kisvárost. A látótávolság néhány tíz centiméterre zsugorodott.

Hőség Izraelben

A rendkívüli meleg miatt több száz helyen gyulladtak meg erdők, bozótosok Izrael-szerte. Az ország keleti részén a hőmérséklet megközelítette az 50 fokot. Több százan szorultak orvosi ellátásra.

Hó Szerbiában

Tíz centiméternyi hó takarja a málnát egy nyugat-szerbiai ültetvényben. Egyetlen éjszaka alatt esett annyi hó, amennyi a hideg, téli napon szokott. A gazdák a hóval fedett növényeket vizsgálják, maradt-e valami gyümölcsből. Szerbiának ez a része jelentős málnatermesztő vidék. Kora tavasszal az özönvízszerű esők, most pedig a rendkívül hideg és a hó teljesen tönkretette az idei termést. A hó miatt áram nélkül maradt több hegyvidéki település. Nova Varosban hó borítja a házakat. A hőmérséklet 0 fok alá csökkent, így a májusi hótakaró meg is maradt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »