Széles Gábor: Irán Ikarus buszok gyártására készül

Irán hosszabb távú terve, hogy Ikarus autóbuszokat gyártson, ezért most a legfontosabb feladat a szakmai partnerek megtalálása, és a tárgyalások megkezdése a gyár­tás előkészítéséről – nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Széles Gábor, az Ikarus vállalatcsoport elnöke. Mint mondta, a partnercéget néhány héten belül kiválaszthatják a felajánlott háromból. Széles Gábor, aki Varga Mihály miniszter mellett tagja volt a hétvégén Iránba látogató magyar de­legációnak, és ott ezer busz szállításáról kötött szerződést, kifejtette, hogy az Ikarus évente háromezer autóbusz gyártását tervezi, ebből kétezret a külpiacokra szán. Megkezdték a tárgyalásokat az orosz partnerekkel, amelyről még nem árult el rész­leteket, de úgy vélte, egyre biztosabb, hogy a Kamaz lesz a cég partne­re. Kína legnagyobb autóbuszgyártójával, a Yinlonggal a nyáron alapítottak vegyesvállalatot.

Az iráni a harmadik pillére a stratégiának – mondta. Az ottani elvárások és a műszaki követelmények mások, ez a fej­lesztési kapacitásokat illetően komoly kihívást jelent az Ikarusnak, de a beruházásoknak köszönhetően ele­get tudnak tenni a megrendelői elvárásoknak. Iránba városi és re­gionális, szóló és csuklós buszt szállítanak, a járművekbe Euro 4-es és Eu­ro 5-ös környezetvédelmi norma szerint készült motorokat építenek, ugyanis az ottani finomítói adottságok miatt nem áll rendelkezésre olyan tisztaságú üzemanyag, amely az Euro 6-os motornál szükséges.

A nagy európai gyártókra vonatkozóan pedig a Volvóval, az MAN-el vagy akár az Ivecóval való rendkívül jól alakuló kapcsolatokról számolt be.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »