Szelektív antirasszizmus

VEZÉRCIKK – Kemény választ adtak a Cioloş-kabinet tagjai a hétvégi bukaresti romaellenes megnyilvánulásra, ami mindenképpen pozitív fejlemény a nemzeti kisebbségekkel szemben országszerte eluralkodó megkülönböztetés ismeretében. 

Igaz, hogy egyik tanácsadója tolmácsolásában, de megszólalt az ügyben Klaus Johannis államfő, a rendőrség máris nyomozást indított az elkövetők azonosítása és felelősségre vonása érdekében, Raluca Prună igazságügy-miniszter pedig nyilvánosan megkövette a hazai roma közösséget az „erőszakos raszszizmus”, a gyűlölködő feliratok miatt. Sőt hallatta a szavát az ügyben a Világbank romániai delegációja is, amely éles hangú közleményben ítélte el a fővárosi incidenst, valamint általában a cigányság hátrányos megkülönböztetését.

Dicséretes és üdvözlendő az éppen a romák nemzetközi napjára időzített raszszista megnyilvánulás elleni kiállás, mindössze egyetlen baj van vele: szelektív az aggodalom. Bárhogy is erőltetjük az agyunkat, nem emlékszünk rá, hogy mikor hagyta el a mindenkori bukaresti kormány tagjainak, ne adj’Isten a washingtoni székhelyű pénzügyi szervezet képviselőinek a száját a mostanihoz hasonló elítélő nyilatkozat, amikor a romániai magyarság volt ugyanilyen támadások célpontja.

Nem kért bocsánatot egyetlen román politikus, nem bocsátott ki dörgedelmes közleményt a Világbank, amikor „Halál a magyarokra” feliratokkal festették tele ismeretlenek Kolozsvár épületeinek falait, vagy amikor az Új Jobboldal szimpatizánsai hasonló üzeneteket skandáltak utcai felvonulások, sportesemények közben. Ebben az összefüggésben már szinte szóra sem érdemes, hogy miközben Klaus Johannis elnöki üzenetben köszöntötte cigány honfitársainkat a roma világnapon, elődjével ellentétben néma maradt március 15-én.

Távol áll tőlünk, hogy „elirigyeljük” a romániai cigányság melletti kiállást, hiszen a romák ugyanúgy szenvedő alanyai az intoleranciának, mint a magyarok. Az elnöki, kormányzati és világbanki antirasszizmus azonban csak akkor lesz hiteles, ha ugyanilyen vehemenciával elítéli a más kisebbségek elleni támadásokat is. Addig maradnak a krokodilkönnyek…


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »