Szél Bernadett: Menekül a munkaerő

Az LMP társelnöke arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy szakítson az olcsó bérek politikájával, különben a szakképzett munkaerő külföldön keres állást, a helyére pedig külföldiek érkezhetnek. Szél Bernadett hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a brexit azonnali hatásaként beszélt arról, hogy a külföldön elhelyezkedni vágyók előre hozták döntésüket, és egyre nagyobb számban hagyják el az országot. Emellett egy másik jelenségre is rávilágított a Nógrád megyei Szügy autóponyvagyárának példájával. Mint mondta, bár a térségben 20 százalékos a munkanélküliség, mégis mexikói, orosz és szerb vendégmunkásokat vettek fel, mert nem találtak megfelelő magyar munkaerőt.

A politikus mindezért a magyar kormányt tette felelőssé, amely szerinte eltorzította a munkaerőpiacot, „csúcsra járatva a közmunkát”, és alacsonyan tartva a béreket, aminek eredményeként már nemcsak a visegrádi országok között vagyunk sereghajtók, hanem az unió ötödik legalacsonyabb nettó átlagbére is Magyarországon van.

Nagyobb súlyt adnának az oktatásnak és a képzésnek

Szél Bernadett olyan adórendszert is sürgetett, amely csökkenti a társadalmi különbségeket, de az LMP a munkajövedelmeket is alacsonyabb mértékben adóztatná. A képviselő a munkaerőképzés, valamint az oktatás forrásait is jelentősen bővítené.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »