Székelyföldi terrorvád – Háromszázan tüntettek Kézdivásárhely főterén

Székelyföldi terrorvád – Háromszázan tüntettek Kézdivásárhely főterén

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), a Minta és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) felhívására tegnap délután mintegy háromszázan – helybeliek, illetve kézdiszékiek, sepsiszentgyörgyiek, erdővidékiek, marosvásárhelyiek, csíkszeredaiak és székelyudvarhelyiek – gyűltek össze Kézdivásárhelyen a Gábor Áron-szobornál tiltakozni a két vármegyés – Beke István Attila és Szőcs Zoltán – fogva tartása ellen.

A tüntetők a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság által összeállított vádiratban foglaltak miatt is kifejezték ellenkezésüket. A rendezvény előzőleg megkapta a szükséges jóváhagyást. A helyi rendőrség jelentése szerint csak százötvenen voltak. A tiltakozó rendezvényt többször is megzavarta a szülészet-nőgyógyászat egykori épületében zajló Vidám vasárnap résztvevőinek hangos éneke.

Elsőként Tóth Bálint, a HVIM erdélyi szóvivője szólt az egybegyűltekhez, és megköszönte azoknak, akik nem félnek, és szolidaritást vállalnak a két meghurcolt vármegyéssel, majd Iochom Zsolt Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! című versét szavalta el. A Történelmi Vitézi Rend nevében Ambrus Ágnes nyugalmazott magyartanár osztotta meg gondolatait a tüntetőkkel, és éles hangon tiltakozott a vádiratban foglalt vádakkal szemben, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a hírhedt román titkosrendőrség, a Securitate 1989 előtti módszereihez.

Sorbán Attila Örs, az EMI országos elnöke arról szólt, hogy a Beke–Szőcs-ügy már nemcsak két ember, nemcsak egy szervezet, nemcsak Kézdivásárhely ügye, hanem a román állam saját állampolgáraival vívott háborújának eltitkolt, de talán legfontosabb csatája. Az EMI elnöke értetlenségének adott hangot azért, hogy felkérésükre a három magyar párt egyetlen országos elnöke sincs jelen a tüntetésen, választott vezetőink nagy része otthon ül. A HVIM részéről Mike Bernadett Babits Mihály Miatyánk című versét mondta el, majd a Minta képviseletében Bíró Enikő osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel. „Kik lesznek a román karhatalom következő áldozatai?” – tette fel a kérdést, majd ismét Tóth Bálint beszélt.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »