Székelyfölddel és a román zászlóval „takarózik" Oprea

Október elsejei hatállyal hivatalosan is benyújtotta hétfőn a szenátori mandátumáról való lemondását Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Székelyföldet is távozása okai közé sorolva.

oprea2_b

Mint arról beszámoltunk, Oprea a hétvégén jelentette be, hogy lemond mandátumáról, valamint az azzal járó mentelmi jogról, miután szeptember 19-én a bukaresti felsőház nem járult hozzá, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) bűnvádi eljárást indítson ellene gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt.

A politikust annak kapcsán gyanúsítják gondatlanságból elkövetett emberöléssel az ügyészek, hogy tavaly októberben a konvoját felvezető motoros rendőrök egyike halálos közúti balesetet szenvedett. A nyomozó hatóság szerint Oprea jogtalanul használt rendőröket konvoja felvezetésére.

Gabriel Oprea hétfőn délután Facebook-oldalán tette közzé a lemondásáról szóló, Călin Popescu-Tăriceanunak, a szenátus elnökének címzett levelét. Ehhez ugyanakkor egy hosszú szöveget is mellékelt, amely gyakorlatilag egy öntömjénezés, és amelyben a politikus azt bizonygatja, hogy ő jó hazafi, becsületes román, aki pályafutása során mindig Románia érdekeit tartotta szem előtt.

Indoklásában egyebek mellet arról írt: azért kell távoznia, mert a nemzeti érdekek védelmében többek között felvonta a román zászlót a Székelyföldön. „Valójában azért kell fizetnem, mert vettem a bátorságot, és a nemzeti érdekről, a hagyományos értékekről, a hadseregről, az egyházról beszéltem, és mert elhelyeztem a román trikolórt székelyföldön, ahol a lobogó kitűzésére buzdítottam. Lám, most ellenem fordul mindaz, amit lélekből, őszinte hazafiasságból tettem, úgy, ahogy arra a családban és a hadseregben neveltek” – szerepel a Gabriel Oprea által jegyzett szövegben, amelynek szerzője kis betűkkel írja a Székelyföld nevét (ținut secuiesc).

Mint ismert, Oprea belügyminiszterként az érintettek felelősségre vonását és megbírságolását kérte amiatt, hogy tavaly szeptemberben, a román csapatok 1944-es sepsiszentgyörgyi bevonulásának évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a szervezők nem tűzhették ki a román zászlót a háromszéki megyeszékhely városházának tornyára. „A román zászló közhivatalra való kitűzésének az elutasítása oktalan provokáció bármely választott vezető részéről” – közölte akkor a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Oprea. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a Háborús Veteránok és Tisztek Egyesülete beadványára adott válaszban azt közölte, hogy műszaki okok miatt nincs lehetőség a trikolór kihelyezésére.

Miután a szenátus a múlt héten megakadályozta a volt belügyminiszter ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást, az ország több városában is utcai tüntetéseket rendeztek, tiltakozva a meggyanúsított társaikat mentelmi jog mögé bújtató törvényhozók ellen. A bukaresti szenátus épülete előtt gyülekező tüntetők „Egyenlőséget a törvény előtt”, „Le a mentelmi joggal”, „Képviseletre, nem visszaélésre kaptatok megbízatást” feliratú transzparenseket tartottak a magasba. A tüntetők élesen bírálták Opreát annak kapcsán is, hogy az oktatási miniszter nemrég aláírta azt a rendeletet, amellyel plágium vétsége miatt visszavonta a volt miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter doktori címét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »