Székelyföld: Veterán honvédeket tüntettek ki

Székelyföld: Veterán honvédeket tüntettek ki

Hat háromszéki és erdővidéki veterán honvéd kapta meg a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét a nemzeti összetartozás évében. A kitüntetést a járványhelyzetre való tekintettel csütörtökön szűk családi körben, rendkívüli óvintézkedések mellett vette át a sepsiszentgyörgyi Bartha Mihály, a baróti Boér Imre, a kézdisárfalvi Máté Lajos, a sepsiszentgyörgyi Nagy Sándor, a málnási Szövérfi Árpád és a lemhényi Tódor Antal.

Veterán honvédeket tüntettek ki

Elismerés Bartha Mihálynak • Kép: Bíró Blanka

A sajtó Vitéz Bartha Mihály kitüntetésére volt hivatalos, a 96 éves veterán családi házánál szervezett ünnepségen Tóth László csíkszeredai főkonzul elmondta, „nincs a világon közösség vagy nemzet, nincs ország, amely valamilyen módon ne ismerné el a rendkívüli teljesítményeket, és ne juttatná kifejezésre ezekért érzett háláját. Úgy gondolom, az emberi természet velejárója ez, amely nemcsak az egyén, hanem a közösség számára is fontos, és megerősítve a nemzet önbecsülését, hozzájárul a jelen, a mindennapok megéléséhez, és muníciót ad a jövőért, a megmaradásáért vívott küzdelemhez.” Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Bartha Mihálynak „az 1944-es Úz-völgyi csatában tanúsított bátor helytállása, valamint az ott elesett katonák emlékének ápolása érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként”.

Sepsiszentgyörgy

Hírdetés

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Bartha Mihály Úz-völgyi veterán katona mutatja az elismerést sepsiszentgyörgyi háza udvarán 2020. július 30-án. A férfi július 16-án ünnepelte 96. születésnapját. MTI/Kátai Edit

A főkonzul a veterán életútját ismertette: Bartha Mihály Árkoson született, Brassóban asztalosinasnak tanult, 1943. október 4-én sorozták be katonának, majd egy év kiképzőtábor után vitték ki az Ugra-tetőre munkaszolgálatra. 1944 augusztusában kapta meg a behívót, majd az Úz-völgyébe vezényelték a 11. Székely Határőr-zászlóalj nehézfegyverszázadába. A főkonzul felidézte, miként emlékezett Bartha Mihály azokra az időkre: Amikor három-négy tank egyszerre megállt, és az ágyúcsöveket nekünk fordították, akkor már nem volt amit csináljunk, mert az a máktörő, amivel mi lőttünk, az semmit sem ért a nagy tankkal szemben. Hiába lőttünk kettőt-hármat, az elrepült a levegőbe. Muszáj volt menekülni, mert ott maradtunk volna mind. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is köszöntötték a veterán honvédot, a megyei önkormányzat emléklapot állított ki számára.

„Háromszék utolsó veteránjainak ezzel a gesztussal is megköszönjük, amit a második világháborúban és életük során Székelyföldért tettek” – mondta Tamás Sándor. • Kép: Bíró Blanka

Kérdésünkre, hogy félt-e a tűzharcban, Bartha Mihály azt mondta, ha féltünk, ha nem, helytálltunk, a kötelességünket teljesítettük. Lapunknak azt mondta, már a hetvenes évektől minden évben visszajárt az Úz-völgyébe, vitte az unokákat, majd később már a fiatalok vitték őt, hogy ápolják a csatában elesettek emlékét.

Bíró Blanka 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »