Székely házért ingyen telek

Ingyen telkeket ajánlott fel egy szépvízi születésű, Csíkszeredában élő férfi, a kikötése mindössze az, hogy hagyományőrző jellegű székely házat építsenek azok, akik úgy gondolják, megtelepednének Szépvízen. (képünk illusztráció) Fotó: illusztráció/modern székely ház Fotó: illusztráció/modern székely ház

Magyar Menedék - Badiny

„Ingyen építkezésre telket adok Szépvízen (aszfaltozott út, járda, víz, áram, gáz, csatornázás). Feltétel: modern székely házterv és hagyományőrző jellem” – volt olvasható a Csíki Hírlap egyik apróhirdetésében. Megkerestük Kassay Vilmost, a hirdetés feladóját, hogy megtudjuk, mi indította erre a szokatlan felajánlásra.

„Sok évvel ezelőtt volt egy lehetőség, amikor is a román állam azt mondta, hogy falura kellene segítsünk például egy újságírót, egy orvost, egy tanítót… Nem úgy, hogy munkahelyet teremt neki, hanem, hogy legyen neki fészke. Azért megy el Nyugatra, mert itt a társadalom, ez a székely közösség nem biztosít neki ebben az »esőben« lehetőséget, hogy meghúzódjon egy eresz alatt. Azt mondta tehát a román állam, adunk pénzt, építsenek házat azoknak, akik ott maradnak a faluban, akik azért a faluért tesznek. Az volt a feltétel, hogy a tanácsnak legyen telke. Mivel a tanácsnak Szépvízen nem volt telke, elmentem és mondtam, hogy az örökséget, amelyet az ükszüleimtől kaptam és amelyre később gazdasági épületeket építettek, majd lerombolták, tehát azt a területet én odaadnám. Mert nekem erkölcsi felelősségem, hogy azt odaadjam, hátha visszatelepedik a székely nép oda. De közben azt a területet megvásárolta a közbirtokosság, mondtam, hogy azt jó lenne odaadni a köznek. Végül visszamértek nekem belőle 78 árat” – mesélte az előzményeket Kassay Vilmos.

A terület az öregotthonnal szemben található. Mint mesélte, felröppent a hír a faluban, hogy ő a román milicistáknak szeretne oda házakat építeni, így fel is hagyott a további szervezkedéssel.

Kassay Vilmos most pár év után ismét meg szeretné valósítani régi álmát. Úgy véli, kötelessége az örökölt hagyatékkal szemben megvalósítani az elképzelést. „Feladtam pár hirdetést a Csíki Hírlapba és még más újságokba, és várom a jelentkezőket, hogy ki akar azon a földön megkapaszkodni, megmaradni, és továbbvinni azt a hagyatékot, azt a kincset, ami a miénk. Nekem ez egy szép dolog, nemes dolog, és nem érdekel, hogy mennyi mocskot hordanak rám.”

A hirdetés többek érdeklődését felkeltette, a legtöbben viszont nem értik, vagy valamilyen gyanús dolgot vélnek belegondolni a felajánlásba. Olyan is van, aki személyesen kereste meg Kassayt. „Leültünk, beszélgettünk, és úgy láttam, hogy egy hagyományőrző jellem. Mert itt a jellemről is szó van. Azt mondta, megy, összerakja azt a székelyház-tervet, amit szeretne. Hét család kapna ott otthonnak való telket, a hetes a magyarságnak egy varázsszáma. Ez a dolog jól meg lesz tervezve, nem egy futószalagon történő, tömbház-jelleggel összerakott negyed lesz. Nem egy celofánba csomagolt világ lesz, hanem megkeressük azokat az értékeket, amiket őseink megtartottak, és nekünk is meg kell tartani” – összegzett a terület tulajdonosa.

Székelyhon.ro


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »