Székely diákok tanulhatnak kínaiul

Idén nyolc Hargita megyei iskola kapcsolódik be a Konfuciusz-programba, amelynek köszönhetően ebben a tanévben több mint 500 diák nyerhet betekintést a kínai kultúrába, és elsajátíthatja a kínai nyelv alapjait – számol be Barabás Hajnal a kronika.ro-n.

A csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában csütörtökön konferenciát szerveztek annak apropóján, hogy idén is folytatódik a Konfuciusz-program a Hargita megyei iskolákban. Tavaly nyílt ugyanis először lehetőség arra, hogy a megye hat iskolájának 256 diákja szervezett formában, iskolaidőn kívül kínai nyelvet tanulhasson két kínai tanár segítségével. Idén még több tanulónak biztosítanak erre lehetőséget. Csíkszeredában az Octavian Goga Főgimnázium, a Liviu Rebreanu Általános Iskola, a Márton Áron Főgimnázium és a Kájoni János Szakközépiskola csatlakozott a programhoz, Gyergyószentmiklóson és Maroshévízen további 2-2 tanintézetben lesz kínainyelv-oktatás.

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa a Konfuciusz-program megnyitóján kihangsúlyozta, hogy nagyon hasznos ez az iskolásoknak, hiszen nemcsak a kínai nyelvet tanulhatják meg, hanem az angol nyelvet is. Barti Tihamér, a Hargita Megyei Tanács alelnöke pedig azt javasolta, hogy tegyék lehetővé a programon kívüli iskolák diákjainak is, akiket érdekelne a kínai nyelv elsajátítása, hogy részt vehessenek az órákon. Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője arról beszélt, hogy jó volt a kezdet és megéri folytatni, hiszen nőtt az igény az iskolák részéről erre a programra. Barti Tihamér javaslatára válaszolva elmondta, nyitottak arra, hogy más tanintézetekből is fogadjanak tanulókat, megkeresik rá a megoldást.

A Konfuciusz-programot bővebben Song Shaofeng kínai egyetemi tanár ismertette, elmondása szerint világszerte elterjedt programról van szó, Romániában 2007-ben nyílt meg az első Konfuciusz-intézet. Mint fogalmazott, ezt Hargita megyében is érdemes folytatni, a diákok számára ösztöndíjat is biztosíthatnak kínai iskolákba, illetve nyári táborokban is részt vehetnek. Beszédét követően Aurora Panaite projektekért felelős tanfelügyelő a tavalyi tanévben elért eredményeket ismertette, amelyből kiderült, hogy a 256-ból 13 diáknak sikerült alapfokú nyelvvizsgát is letennie – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »