Szegény bűnözőket is sújtja a rezsiválság: kitiltják a cellákból a nagy tévéket és a hajsütővasakat

Szegény bűnözőket is sújtja a rezsiválság: kitiltják a cellákból a nagy tévéket és a hajsütővasakat

A börtönöket is elérte a rezsiválság – vagy, ahogy a kormány hívja, az energia-veszélyhelyzet – miatti spórolási kényszer, ami egészen meglepő intézkedéseket is hozhat – derül ki egy friss belügyminiszteri rendelettervezetből, melyet a hvg ismertetett.

A kormány honlapjára felkerült dokumentum, ha ebben a formában életbe is lép, akkor két fontos újítást vezet majd be a büntetés-végrehajtás területén:

  • a létező „reintegrációs őrizetet” kiegészítve, bizonyos feltételekkel egyes fogvatartottak számára elrendelhető „otthonápolási őrizet” is, így csökkenthető a börtönök/börtönkórházak telítettsége, ami végső soron mérsékelheti a büntetés-végrehajtási intézmények földgázfelhasználását;
  • az energiafelhasználás csökkentése érdekében korlátoznák a fogvatartottak által birtokolható elektronikus eszközöket: a lista szerint olyan, nagy teljesítményű és fogyasztású eszközöket tiltanának ki a cellákból, mint a vízforraló, hajsütővas és a 61 cm-nél nagyobb képátlójú tévé.
  • A kormány honlapjára – társadalmi egyeztetés céljából – feltöltött, „a veszélyhelyzet ideje alatt egyes bv-szabályok eltérő alkalmazásáról szóló miniszteri rendelet” tervezete valójában egy, a részleteket tisztázó végrehajtási rendelet szövegjavaslata, amelyre a belügyminisztert a nemrég, január 12-én megjelent, hasonló néven futó, 3/2023-as kormányrendelet hatalmazza fel.

    A dokumentumok szövegéből kiderül, milyen veszélyhelyzet idején és milyen célból kellene a speciális szabályokat bevezetni. Az energia-veszélyhelyzetről van szó, amit tavaly júliusban hirdetett ki a kormány, létrehozva már sokadikként az energia-veszélyhelyzeti operatív törzset. Az elérni kívánt cél pedig az állami intézmények földgázfelhasználásának csökkentése, „a veszélyhelyzet következményeinek elhárítása”.

    A miniszteri rendelet tervezete szerint a bv-intézeti elhelyezés helyett otthonápolási őrizetbe helyezhető az a krónikus beteg elítélt, akiről a bv- intézet orvosa – szükség esetén szakorvos bevonásával – megállapította, hogy „alapvető szükségleteinek kielégítésére” önállóan nagyrészt vagy teljesen képtelen ezért „mindennapi életvitelében folyamatos segítségre, ápolásra szorul".

    Az otthonápolási őrizet elrendelésének további fontos feltétele, hogy legyen, aki „írásban tett nyilatkozatban vállalja a gondozást”. A mellékelt hatásvizsgálati lap szerint ezzel „a bv. intézetek telítettsége minimális mértékben csökkenthető”, ám talán ez is elég lehet a részlegekben, börtönkórházakban helyiségek összevonására, amivel a fölgázfelhasználás csökkenthető.

    A villamosenergia-felhasználást mérsékelve csökkentheti a bv-intézetek rezsiszámláját a másik tervezett intézkedés, amivel az intézmény parancsnoka korlátozhatja az elítélt vagy fogvatartott birtokában tartható „meghatározott fajtájú vagy teljesítményű elektronikai eszközt”. Sőt, a rendelettervezet mellékleteként már össze is írtak egy tiltólistát az ilyen – letétbe helyezendő – eszközökről:

  • vízforraló 500 W teljesítmény felett,
  • hajszárító 750 W teljesítmény felett,
  • hajsütővas,
  • Hírdetés

  • 24" (61 cm) képátló méret feletti televíziókészülék.
  • A listán szereplők közül főleg az első két eszköz hiánya lehet zavaró, legalábbis így gondolhatták a Belügyminisztériumban, mivel a rendelettervezet kitér arra, hogy ha a tiltás miatt „a zárkában vagy a lakóhelyiségben forró víz nem állítható elő, napjában két alkalommal meleg ital készítéséhez forró vizet kell biztosítani”, továbbá „részlegenként biztosítani kell a hajszárítás lehetőségét”.

    Ez mindenképpen szigorítás a jelenlegi szabályokhoz képest, hiszen most 1200 W teljesítményig engedélyezett a hajszárító, vízforraló pedig 1000 W-ig – ha ez utóbbi a felére csökken, akkor már csak merülőforraló lesz használható, azok jellemzően 500 W-osak. A hajsütővas teljesen tiltott tárgy lesz. Érdekes, hogy a tévéknél nem teljesítményt határoztak meg határértéknél, hanem képátmérőt.

    De még ezután is hosszú marad az elítéltek által a bv-intézetekben birtokolható különböző eszközök listája. A hatályos lista kitér a tisztasági eszközökre, ruházatra, élelmiszerekre, dohányárura, gyógyszerekre és egyéb használati tárgyakra. Sőt, az enyhébb megítélés alá esők, illetve a hosszú időre bezártak „kérelemre engedélyezhető” tárgyaira is.

    Néhány érdekes tétel a listáról:

  • villanyborotva, 1 db, külön engedéllyel, csak elemes,
  • mogyoró, napraforgómag, kesudió, mandula, tökmag, diákcsemege, magkeverékek, aszalt mazsola/sárgabarack/szilva 1500 g, csak hántolt, héj, csonthéj nélküli tartalommal,
  • bélyeg 3000 Ft értékig,
  • kézi videojáték, 1 db, csak elemmel működtethető,
  • orrszőrnyíró, 1 db, csak elemmel működtethető,
  • rúzs, 1 db, nők részére,
  • szobanövény, 3 db, asztali méretű,
  • vallásgyakorláshoz szükséges kegytárgyak (biblia, imakönyv, rózsafüzér, fából készült kereszt, más vallások eszközei külön engedéllyel), 1–1 db,
  • sakk, társasjáték 1–1 db, nem elektromos,
  • napi-, hetilapok, magazinok, 12 db egy hétnél (napi), hónapnál (havi), fél évnél (magazin) nem régebbi,
  • melltartó (nők esetében), 4 db, fémmerevítő nélküli.

  • Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »