Széchenyi-szobor és magyar utcanevek Szatmáron

Széchenyi-szobor és magyar utcanevek Szatmáron

Egész alakos szobrot állítanak Széchenyi Istvánnak Szatmárnémetiben, az erről szóló határozatot egyhangúlag megszavazta a helyi tanács. A döntés értelmében a politikus, író és polihisztor szobra a város régi főterén áll majd, számolt be a Szatmár.ro. 

sze1A szoborállítást egyébként a tavaly elhunyt Sike Lajos újságíró, a Szatmárnémeti Széchenyi Kör egykori vezetője kezdeményezte, az eredeti elképzelés szerint mellszobor állított volna emléket „a legnagyobb magyarnak”, mely a püspöki palotával szemben állt volna.

A végül bronzból készülő, egész alakos emlékmű leleplezésének időpontja még nem ismert, a hírportál szerint elképzelhető, hogy erre szeptember 21-én kerül majd sor, ugyanis akkor van a gróf születésének 225. évfordulója.

A szatmárnémeti tanácsnak egyébként nem ez az egyetlen „magyarbarát” döntése az utóbbi időben. A testület urbanisztikai bizottsága nemrég arról határozott, hogy magyarul is kiírják két frissen elnevezett utca nevét: a bizottság két RMDSZ-es tagja – Nits János és Szőcs Péter – kezdeményezésére a Fluturelor és az Amurgului utcák névtábláira ezek magyar neve, azaz a Lepke, illetve Alkonyat megnevezés is felkerül.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »