SZBU-jelentés: gyanús személyeket, fegyvereket és orosz propagandaanyagokat találtak a Moszkva-hű ortodoxoknál

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) házkutatások során gyanús személyeket, nem regisztrált fegyvereket és orosz propagandaanyagokat talált az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű "szárnyának" Kijev és Herszon megyei létesítményeiben – jelentette pénteken a szervezet.

A közlemény szerit az SZBU ez említett két megyében befejezte a kémelhárítási tevékenységet a moszkvai patriarchátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyház ingatlanjaiban. Ennek eredményeként 16 gyanús személyre bukkantak a csernobili tiltott zónában található egyik egyházi intézmény területén.

A biztonsági szolgálat megjegyezte, hogy civileknek nincs joguk külön engedély nélkül a tilalmi zónában tartózkodni, és emlékeztetett arra, hogy a sugárzásveszélyes területen keresztül próbáltak meg az orosz csapatok idén február-márciusban áttörni Kijev felé.

Hírdetés

Az SZBU tájékoztatott arról, hogy a jogellenesen ott-tartózkodó férfiakkal szemben "a sugárbiztonsági rendszernek a radioaktív szennyezettségnek kitett területen való megsértéséért" indítottak szabálysértési eljárást, az állambiztonság elleni bűncselekményekben való részvételüket viszont még ellenőrzik. A biztonsági szolgálat hozzátette, hogy ugyanennek a létesítménynek a padlásán egy álcázó hálót is találtak, amelyet általában katonai célokra használnak, fegyverek, felszerelések elrejtésére.

A herszoni egyházmegye helyiségeiben engedély nélkül tartott fegyvert, orosz zászlót és Oroszország arany címerét is megtalálták . A nemzetbiztonsági szolgálat több olyan papról kapott tájékoztatást, akik valószínűleg Oroszország és Fehéroroszország állampolgáraival állnak folyamatos kapcsolatban. Emellett a rendfenntartók Oroszországot dicsőítő propagandaanyagokat is lefoglaltak. A biztonsági intézkedéseket az SZBU az országos rendőrséggel és a önkéntes területi alakulatokkal együtt hajtotta végre a moszkvai patriarchátus ukrán képviselőinek közvetlen részvételével – emelte ki közleményében a biztonsági szolgálat.

Az SZBU az utóbbi hetekben már számos egyházi épületet ellenőrzött országszerte.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »